Boli si tratamente la castraveti, dovleci si pepeni

Plantele din Familia Cucurbitaceae sunt plante anuale, ierboase, prevazute cu peri aspri si rigizi. Tulpina este culcata, adesea agatatoare, prin carcei. Din aceasta familie fac parte castravetii, dovlecii si pepeni. Dintre bolile care pot afecta plantele cucurbitaceae sunt: fainarea curcubitaceelor, mana curcubitaceelor, ofilirea fuzariana, patarea unghiulara, putregaiul cenusiu, antracnoza curcubitaceelor, s.a.
Fainarea curcubitaceelor, Sphaerotheca fuliginea, este o boala foarte des intalnita in culturile de castraveti, pepeni si dovleci din camp si din solarii care provoaca pagube insemnate cantitativ si calitativ. Ciuperca ataca toate organele aeriene ale plantelor. Pe organele afectate apar pete albicioase, care in timp se brunifica si se usuca. Sporii ciupercii sunt plimbati de vant si de insecte, de aceea boala se transmite foarte usor. Masurile de prevenire recomandate sunt: distrugerea in totalitate a resturilor vegetale din toamna, respectarea asolamentului specific culturii cucurbitaceaelor. Pentru combatere sunt recomandate solutii de Ortiva, Topas, Bravo, Afugan.
Mana curcubitaceelor – Pseudoperonospora cubensis, este poate cea mai intalnita si mai paguboasa boala care afecteaza plantele din acesata familie. Pe organele afectate de ciuperca apar pete galben-verzui care incet capata culoarea brun-deschis. Frunzele afectate se usuca si cad iar fructele raman mici. Aparitia ciupercii este favorizata de igenizarea precara a terenului si de umiditatea excesiva. Printre masurile de prevenire recomandate se specialisti sunt: respectarea unui asolament de 4-5 ani pentru culturi, distrugerea resturilor vegetale din cultura de toamna, irigarea prin rigole, cultivarea unor soiuri ameliorate, rezistente la mana.
Patarea unghiulara, este provocata de bacteria Pseudomonas syringae pv. lachymans si provoaca pagube importante, in special in culturile din solarii si sere. Sunt afectate toate organele plantelor, frunze, tuplini, cotiledoane, s.a. Pe partile afectate se observa pete umede, colturoase, de culoare verde inchis, care in timp se brunifica si provoaca moartea organului afectat. Infectia este favorizata de umiditatea ridicata. Cele mai frecvente masuri de combatere sunt: irigarea prin rigole, folosirea unor soiuri rezistente, utilizarea de samanta neafectata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *