Vita de vie, lucrari specifice in primul an de la plantare

Lucrarile de ingrijire ale vitei de vie in primul an de la plantare sunt esentiale pentru prinderea si dezvoltarea butucilor. Lucrarile ce trebuie aplicate dupa plantarea vite de vie sunt: 1. Mobilizarea solului. Se recomanda maruntirea pamanului la o adancime de cca. 8 cm, pe timpul verii, pentru a distruge buruienile ce pot afecta dezvoltarea butucului. Lucrari de afanare si […]

Continue reading »

Fainarea Vitei-de-vie

Agentul patogen: UNCINULA NECATOR – este ciuperca răspunzătoare pentru apariția Făinării, aceasta fiind considerată alături de Mana și Putregaiul Viței-de-Vie, drept cea mai păgubitoare boală. A fost observată și descrisă pentru prima dată în Europa de către horticultorul Tucker în Anglia anilor 1845, forma conidiană a acestei ciuperci purtând numele celui care a descris boala – OIDIUM TUCKERI Importanta economica: […]

Continue reading »

Sapte pasi esentiali pentru a obtine un vin bun

Tehnologia de obtinere a vinului este complexa, este o adevarata stiinta care implica cunoasterea proceselor fizico-chimice utilizate la prepararea vinului. Calitatea licorii lui Bachus este conditionata de mai multi factori, incepand cu structura strugurilor, vinificatia primara, fermetarea mustului, stabilizarea si invechirea vinului. 1. Un factor care influenteaza in mod direct calitatea vinului, aciditatea si dulceata este momentul de recoltarea a […]

Continue reading »

Struguri negri de masa

Se pare ca cercetatorii descopera  permanent noi beneficii si efecte miraculoase asupra sanatatii produse de strugurii negri de masa. Strugurii sunt bogati in vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D, P  si in saruri minerale, precum cele de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen si crom. Printre beneficiile aduse organismului sunt: combaterea […]

Continue reading »

Feteasca Neagra, struguri aromati si vinuri viguroase

Unul dintre soiurile de vin foarte apreciate in tara noastra este Feteasca Neagra. Numerosi specialisti l-au apreciat ca fiind un vin pretios, care nu permite greseli. De aceea, calitatea sturgurilor din care se obtine vinul Feteasca Neagra, trebuie sa fie cea mai buna. Alti factori care influenteaza gustul si aspectul vinului sunt: conditiile climatice, umiditatea, solul, lucrarile aplicate plantei si […]

Continue reading »

Soiuri si clone de vita de vie recomandate de SCDVV Blaj

Statiunea de cercetare si dezvoltare pentru viticultura si vinificatie Blaj, recomanda fermierilor si gospodarilor  pasionati de viticultura si cateva soiuri de vita de vie si clone, omologate pentru a se putea bucura de recolte bogate, sanatoase si vinuri de calitate superioara. FETEASCA ALBA CLON 29 BL este un soi cu vigoare mare, cu perioada scurta de vegetatie  de 150-160 de […]

Continue reading »

Maine se va discuta Noua Lege a viei si vinului

Noile norme Europene interzic marirea suprafetei cultivata  cu vita de vie si obliga tara noastra sa distruga plantatiile neautorizate care insumeaza 100.000 ha. Conform noii legislatii din 2016 nu se mai acorda autorizatii de plantare de vita de vie pe suprafete noi. Petre Calin Mocanu, consilier in Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola a afirmat: “Din anul 2016 nu se mai acordă […]

Continue reading »

Boli si daunatori ce afecteaza plantatia de vita de vie

Pentru a beneficia de o productie fructuoasa de struguri neafectata de boli si daunatori – mana, făinarea, putregai  sau  acarienii sunt  necesara tratamente de preventie. Prima masura  fito-sanitara care trebuie luata este aplicarea de substanţe specifice profilactice. Mana (Plasmopara viticola), este cea mai cunoscuta si mai agresiva boala la vita de vie. Se maifesta pe toate organele aeriene ale plantei. […]

Continue reading »

Micoze la vita de vie – Mana vitei de vie

Vita de vie este frecvent afectata de diferiti agenti patogeni sau daunatori care pot provoca boli grave si ca urmare o productie scazuta. Cei mai raspanditi agenti patogeni care afecteaza aceste plante sunt virusurile, bacteriile si ciupercile. Micozele sunt boli provocate de diferite ciuperci,  acesta afecteaza funzele, lastarii si fructele plantei. Principalele micoze la vita de vie sunt: mana vitei […]

Continue reading »