Home / Vita de vie si vin / Boli si daunatori ce afecteaza plantatia de vita de vie

Boli si daunatori ce afecteaza plantatia de vita de vie

Pentru a beneficia de o productie fructuoasa de struguri neafectata de boli si daunatori – mana, făinarea, putregai  sau  acarienii sunt  necesara tratamente de preventie. Prima masura  fito-sanitara care trebuie luata este aplicarea de substanţe specifice profilactice.
Mana (Plasmopara viticola), este cea mai cunoscuta si mai agresiva boala la vita de vie. Se maifesta pe toate organele aeriene ale plantei. Cel mai pagubitor atac este asupra ciorchinilor.  Factorii care determina aparitia bolii sunt umiditatea excesiva, mai mare de 80%, la infectia primara si 75% la infectia secundara si temperaturile de 10-11 grade. Aceste conditii sunt ideale pentru dezvoltarea si inmultirea ciupercii.  Primele simptome sunt: aparitia de pete galbui pe frunze, dezvoltarea miceliului, care are aspect de puf alb, boabele afectate se ingalbenesc, sunt acoperite cu puf albicios, apoi se brunifica si de stafidesc si cad cu usurinta.
Putregaiul cenusiu, este produs de ciuperca Botrytis cinerea si poate afecta toate organele plantei in orice stadiu de vegetatie. Cele mai afectate de bola sunt boabele intrate in parga. Conditiile prielnice pentru dezvoltarea ciupercii sunt umiditate crescuta 95%, temperatura de 18-20 grade si leziuni ale plantelor produse de grindina, boli şi insecte. Pe frunze se dezvolta mucegaiul de culoare cenusiu, fructele afectate capata aceiasi culoare, se inmoaie, putrezesc si cad.
Cei mai frecventi si pagubosi daunatori sunt acarienii, care pot prvoca pagube in proportie de 40% pentru plantatiile de vita de vie. Aparitia acestora este favorizata de temperaturi ridicate si higroscopicitatea scazuta.

Maine se va discuta Noua Lege a viei si vinului
Micoze la vita de vie - Mana vitei de vie

About Natalia p

Check Also

Struguri negri de masa

Se pare ca cercetatorii descopera  permanent noi beneficii si efecte miraculoase asupra sanatatii produse de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit