2016 vine cu scaderi de TVA pentru produsele alimentare de baza

Ministrul Finantelor Publice, Daniel Valcov, a declarat miercuri, intr-o emisiune televizata, ca pretul produselor alimentare de baza, va trebui sa se reduca substantial din 2016, odata cu scaderea taxei pe vauare adaugata (TVA) cu 15 procente, si ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala, va interveni mai activ si mai clar in domeniile care vor suferi modificari de TVA (carne,peste, fructe si legume) in vederea combaterii fenomenului de evaziune fiscala.
Ministrul Daniel Valcov a mai precizat ca analistii economici prevad o cresterea puterii de cumparare a populatiei cu 3-5 % dupa intrarea in vigoare a scaderii texei pe valoare adaugata pentru produsele de baza. In noul proiect de Cod Fiscal se estimeaza o relaxare fiscala pentru perioade 2016-2020, determinata de scaderea TVA-ului pentru toate produsele si serviciile de la 24% la 18%, scaderea cotei unice de impozitare de la 16% pana la 14% , eliminarea taxei de 16% pentru dividente, si scaderea contributiilor la asigurarile sociale, atat pentru angajator cat si pentru angajati.
Primul Ministru al Romaniei, Victor Ponta, sustine masurile de reducere a TVA-ului pentru alimentele de baza din ianuarie 2016, iar dupa sedinta de acordare a noului Guvern a declarat: „1994 a fost ultimul an în care România a avut balanţă pozitivă în ceea ce priveşte produsele agro-alimentare, iar după 20 de ani suntem din nou pe plus, printr-o creştere a producţiei şi promovare a acesteia, avem însă nevoie în continuare de creşterea subvenţiilor, de cadastru în zona rurală şi avem nevoie să arătăm că putem să avem nu doar 3, ci 5 ani de creştere în fiecare an a subvenţiilor pentru suprafeţele agricole. Din acest punct de vedere, atât în discuţiile cu instituţiile internaţionale, dar sunt convins că şi cu sprijinul dumneavoastră, vom putea să implementăm cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016 scăderea TVA nu doar la produsele de panificaţie, cum este deja, ci şi la alte produse alimentare”.
Si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, sustine masura de reducere a TVA pentru produsele alimentare de baza la 5% sau 9%, declarand ca aceasta relaxare in domeniul agricol nu va fi decat benefica: „TVA poate fi redusă la alimente, dar nu la alte cote decât 5% sau 9%. Nu poate fi redusă, de exemplul la 3% sau la 8%. S-a făcut un pas important cu pâinea şi sper să se mai facă un pas important acum, cu produsele bio. Dacă bugetul ne va permite, există posibilitatea ca TVA să se reducă şi la alte produse alimentare. Dacă vom introduce o cotă redusă de TVA la produsele bio, România poate ajunge campioană în Europa la acest capitol”.