Home / Stiri / Adrian Porumboiu doreste sa ceara despagubiri pentru amenda uriasa primita

Adrian Porumboiu doreste sa ceara despagubiri pentru amenda uriasa primita

Unul dintre cei mai influenti fermieri din tara, este hotarat sa dea  in judecata Ministerul Agriculturii si APIA, pentru ca considera nedreptatita amenda uriasa de 12 milioane de euro ce a fost aplicata firmei pe care o detine. Acesta doreste o sa ceara o despagubire de 25 de milioane de euro.
Porumboiu pretinde ca vacile sale sunt crescute in cele mai bune conditii, si ca neregulile pe care reprezentantii APIA ca le-au descoperit nu sunt atat de mari incat sa justifice cuantumul amenzii aplicate: “Am primit subvenții de 200.000 de lei, în fiecare an, pentru toate cele trei ferme de vaci. Cei de la APIA și de la audit european îmi reproșează că nu am înregistrat corect numărul de capete eligibile la plată. În perioada 2008-2014 au murit 206 capete. În perioada 2008-2011, acest atribut de a înregistra în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor revenea circumscripției sanitar-veterinare locale. Nu era atributul fermierului. În 2012 s-a modificat treaba asta și a trecut în atribuțiile fermierului. Într-adevăr, există o eroare în înregistrare. S-a întâmplat o dată, cu niște bovine care au murit accidental, și după aceea s-a reglementat. Ei (conducerea APIA n.r.) ce au făcut? Au triplat această sancțiune. De ce? Atenție! Ca să ducă spre fermele mele de producție vegetală unde nu au găsit nimic. Aici au găsit o neregulă și au zis: Ce să luăm din 200.000 de lei anual?! Luăm de dincolo unde sunt 6 milioane de euro. Deci, mă rog sunt cusute cu ață albă. Avocații mei sunt cu arma la picior și noi suntem pregătiți să dăm în judecată Ministerul Agriculturii și APIA, iar daunele vor fi în jur de 25 de milioane de euro. Sancțiunea care mi-a fost dată îmi aduce grave prejudicii de imagine. Toată lumea face un pas înapoi: furnizori, bănci, Avem de semănat 27.000 ha, 14.000 cu floarea soarelui și 13.000 cu porumb.”
Directorul APIA,  Mihai Puțintei sustine ca Domnul Porumboiu are de platit 12 milioane de lei nu de euro, aceasta suma reprezinta cunatumul subventiilor aferente campaniei 2012-2013, si este penalizat prin excludere totala de la plata pentru 2014: “În anul 2014, în martie, a existat o misiune de audit pe fonduri europene și s-a constatat neînregistrarea corespunzătoare a unui efectiv de animale. Pentru anul 2012, 131 de animale nu au fost corect înregistrate, din care 112 animale au fost retrase din cererea de plată depusă la APIA. A presupus o sancțiune de 20% fiind considerată de o gravitate medie. Pentru anul 2013, nu au fost înregistrate corespunzător 185 de animale, fapta fiind catalogată gravă de auditul Comisiei Europene  i s-a dat fermierului o sancțiune de 50% din sumele aferente anului 2013. Pentru anul 2014 s-a constatat că 17 animale nu au fost înregistrate corespunzător. Fapta considerată de gravitate mică a fost sancționată doar cu 3%. Având în vedere repetabilitatea acțiunilor, trei ani la rând, s-a decis excluderea totală de la plată pentru 2014.”

De la 1 ianuarie 2016 se vor aplica noi reguli pentru plantarea vitei-de-vie
Aronia - Aronia melanocarpa informatii generale

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit