Home / Diverse / Afacerile cu melci, profitabile si nu prea

Afacerile cu melci, profitabile si nu prea

In mare voga in ultimul deceniu, aproape 50 din total crescatoriilor de melci din Romania sunt azi fie inchise fie pe puctul de a se inchide din cauza falimentului.

Insa inainte de a vedea ce s-a intamplat cu ele, sa vorbim putin despre structura acestui tip de business, pentru a intelege mai bine fenomenul.

Cresterea melcilor

Fara a intra prea mult in chestiuni tehnice, investitiile necesare pentru infiintarea unei crescatorii variaza intre cateva mii si cateva zeci de mii de euro (investitia initiala variaza in functie de dotarile pe care le avem sau nu si spatiul pe care la fel, in avem sau nu). Banii se duc pe fondul genetic, adica melci achizitionati de la un producator omologat (nu merge sa prinzi melcii din fauna spontana si sa ii “domesticesti”), pe amenajarea spatiului (plase speciale care sa tina melcii in incita crescatoriilor), pe procesarea melcilor si pe hrana.

Melcii si materialele se cumparau in majoritatea cazurilor de la o firma italiana, aspect care merita retinut, vom vedea mai jos de ce.

Carnea de melc se vinde, de regula la export, cu preturi care variaza intre 2 si 4 euro pe kg (in functie de legea cererii si a ofertei).

Unde apar problemele?

Problemele au aparut in primul rand din cauza asteptarilor prea mari ale celor care deja vedeau cu ochii mintii cum le vor exploda profiturile peste noapte, dand crezare freneziei din mass media si din online, asteptari combinate in mod fatal cu faptul ca nu stiau aproape nimic despre dedesupturile acestui tip de afaceri.

De fapt toata frenezia din Romania, legata de afacerile cu melci, nu a fost decat o campanie abila de marketing a unei companii italiene care a urmarit (si a reusit) sa isi vanda aici melcii de prasila, documentatia si materialele necesare punerii pe picioare a unei ferme de melci.

Entuziastii fermiei incepatori au cumparat materialul genetic si restul accesoriilor dar apoi au vazut ca melcii le mor pe capete (nefiind adaptati la conditiile de clima si mediu din tara noastra), ca nu este deloc usor sa isi vanda produsul (melci vii sau gata capaciti), iar cand trag linie si fac socotelile, observa ca in loc sa castige sumele promise au iesit de fapt pe pierdere.

Asa se face ca majoritatea celor care au incercat acest tip de activitate, au renuntat resemnati.

Unii insa au reusit!

Si totusi, exista o categorie foarte mica de crescatori care au reusit sa obtina profit din cresterea melcilor.

Succesul lor s-a datorat insa tocmai faptului ca au reusit sa se desprinda de turma si sa renunte la sfaturile si produsele companiei italiene, care a generat intreaga isterie.

Acesta este si cazul lui Iulian Frisca, detinatorul celei mai importante creascatorii de melci din judetul Mures.

Iulian a renuntat la melcii italieni (care mureau pe capete, nefiind adaptati la conditiile de la noi) in favoarea tipului autohton (Helix Pomatia), si-a adaptat produsele si hrana folosita in crescatorie la buget si a ales sa vanda carnea cat mai procesata cu putinta (in acest sens a infiintat si o fabrica de procesare la Teliu) pentru a obtine un pret mai bun.

In aproape 10 ani de experienta a investit in crescatorie cateva zeci de mii de euro, a invatat din propriile greseli (si din alte altora) si astfel a reusit sa se mentina pe o piata unde majoritatea concurentilor au dat chix.

In concluzie: cei care au curajul sa iasa din turma si se lasa condusi mai mult de perseverenta si ratiune decat de frenezia momentului si de povestile ambalate frumos, au sanse mai mari de reusita decat cei care prefera sa se lase dusi de val.

Reusita unei afaceri cu melci nu este rezultatul vreunui miracol ci, ca in cazul oricarei afaceri, este rezultatul muncii, priceperii si determinarii fermierului.

Cresterea viermilor de matase
Cresterea crapului

About Cristina P

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit