Home / Stiri / Agricultura din Romania: productie mare si profit minim

Agricultura din Romania: productie mare si profit minim

Un raport al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a aratat ca in 2014, agricultuorii romani au produs cereale, legume si fructe de peste 9 milioane de euro.
Chiar daca au avut productie mare, fermierii au incasat mai putini bani. Acest fapt s-a datorar supraproductiei si a scaderii preturilor la nivel mondial.
Fermierii au confirmat cantitatile mari de produse agro-alimentare, Costin Grigore, administratorul unei societati a declarat: „Din punct de vedere financiar, anut trecut a fost dezastruos. La morcov am distrus 20% de hectare. In toamna, cum arata piata in momentul respectiv, era o cantitate foarte mare de morcov si costurile cu depozitarea sunt mari”.
Producatorii de cartof au anuntat ca in 2014 au preferat sa  vanda produsele in pietele din Bulgaria, pentru ca au obtinut un pret mai bun. Chiar daca productia de produse agro-alimentare este mare consumatorii romani, se bucura de legume si fructe autohtone doar in lunile de vara. Delia Nica,  reprezentanta Asociatiei Marilor Retaileri, a declarat :„Pe lunile de vara, la noi ajunge undeva la 80%-90% este asigurat de pe piata interna. Pe perioada iernii acest lucru nu se regaseste, spre deosebire de Polonia. Ei reusesc sa se aprovizioneze de pe piata interna in proportie de 90% pe toata perioada anului”
Si fermierii care au cultivat cereale, porumb si plante oleaginoase au avut productie foarte buna. Chiar daca este pe locul cinci in Europa la productia totala de grau, la productia pe hectar Romania este situata la coada. Avem recolte cu 600 kg de grau pe hectar mai mici decat  Bulgaria si cu 5000 kg de grau mai mic fata de Germania.  Agricultorii romani se plang de lipsa sistemelor de irigatii, lipsa tehnologiei mecanizate, dar si de subventiile insuficiente. Un alt motiv pentru care la noi acest sector este neproductiv este lipsa unor suprafete intinse compacte destinate agriculturii.

Ce contine laptele?
Produse ecologice expuse la "Târgul de Florii”

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit