Home / Diverse / Agricultura inteligenta, sezonul afinelor

Agricultura inteligenta, sezonul afinelor

Afinul este un arbust originar din America de Nord, care se cultiva in sistem intensiv pe teritoriul european inca din 1920. Si agricultorii de la noi din tara au remarcat potentialul economic ridicat al culturii de afin, de aceea au dezvoltat plantatii care au devenit in timp foarte profitabile.

Afinul se cultiva in special pentru fructele mici, rotunde, albastru inchis, cu gust dulce – acrisor si foarte bogate in minerale si vitamine. Fructele sunt consumate in stare proaspata sau pot fi folosite in industria alimentara la prepararea gemurilor, dulceturilor, sucurilor si a siropurilor. Datorita substantelor cu efect antiinflamator, antioxidant si antiseptic pe care le contin, afinele sunt utilizate in industria farmaceutica si intra in compozitia medicamentelor, tincturilor si a suplimentelor alimentare.

Pentru a infiinta o plantatie de afini, pe o suprafata de un hectar sunt necesare intre 2.500- 4.800 de plante. Arbustii trebuie plantati primavara la distante de 1.5 m intre randuri si 0.7 m intre plantele din rand. Pentru a beneficiea de plante productive si viguroase trebuie  adaos de  fertilizator format din turba si gunoi de grajd. Producatorii de material saditor recomanda sa se respecte intocmai tehnologia de cultivare a afinului.

Fructele de afin trebuie valorificate la scurt timp dupa recoltare. In conditii normale, fara dotari speciale afinele pot fi depozitate maxim sase zile iar in frigidere la temperatura si umiditate controlata pot rezista pana la 90 de zile.

Inainte de a incepe o cultura de afini amatorii trebuie sa se documenteze si sa viziteze mai multe plantatii de acest gen. Este bine sa discute cu fermierii, despre problemele si dificultatile ce pot aparea la cultura acestui arbusti, dar si cu procesatorii si furnizorii, de modul in care pot fi valorificate fructele.

Cititi si: Recoltarea fructelor de afin

Tractor Fendt 927 Vario
Cultura dovleacului Styrian

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit