Home / Cresterea animalelor / Alimentatia scroafelor cu purcei

Alimentatia scroafelor cu purcei

Ca orice mamifer aflat in perioada gestatiei, porcinele sunt in aceasta perioada mai vulnerabile, au nevoie de un surplus alimentar adecvat, astfel incat sa fie asigurata dezvoltarea normala a fetusilor.

La scroafe perioada gestatiei dureaza in jur de 4 luni, prima luna fiind si cea mai sensibila perioada, 90% dintre pierderile de sarcina la porcine avand loc in acest interval critic.

Scroafa gestanta trebuie separata intr-o boxa individuala. Daca acest lucru nu este posibil, atunci cel putin incercati sa grupati in aceeasi boxa scroafe care sunt cam in acelasi stadiu al gestatiei. In aceasta situatie insa trebuie avut in vede ca spatiul sa fie suficient de mare astfel incat scroafele sa nu fie nevoiete sa se lupte intre ele pentru teritoriu.

Separatia este necesara atat pentru a i se putea asigura scroafei gestante o hranire corespunzatoare, diferita de cea a celorlalti porci, o temperatura situata in jur de 20 de grade C, cat si pentru a o feri de luptele din cocina care i-ar putea provoca un avort spontan.

Hrana

In aceasta perioada scroafele au nevoie de 7 – 8 kg de hrana variata, astfel incat sa cuprinda o paleta cat mai larga de substante nutritive (proteine, glucide, lipide, vitamine, saruri, etc.).

Cel mai indicat este ca hrana sa fie formata in special din porumb si cereale. In acest sens putem folosi o uruiala facuta in casa dupa urmatoarea reteta: 50% porumb si 50% cereale (ovaz, orz si grau) combinate cu lucerna uscata si tocata.

Din cand in cand aceasta dieta mai poate fi inlocuita si cu zer, srot de floarea soarelui, coji de cartof, laturi calde, precum si cu concetrate din comert.

Pentru a preintampina pierderile de calciu, mai ales in ultima perioada a gestatiei, se va administra odata cu hrana si o jumatate de creat alba, furajera, faramitata.

Se vor evita verdeturile si legumele in cantitati insemnate deoarece acestea pot fermenta si pot duce la avort. Din acelasi motiv (fermentatia) nu se vor administra resturi de mancare stricata. De asemeni se va evita sarea si alimentele sarate.

Pentru a evita o ingrasare exagerata (care i-ar ingreuna nasterea), in ultima luna de sarcina hrana i se va modifica. Astfel, unii crescatori recomanda, pentru aceste ultima patru saptamani ale gestatiei, hranirea scroafelor exclusiv cu tarate de grau.

Dieta pe baza de tarate o va impiedica sa se ingrase si in acelasi timp o va pregati in vederea inceperii perioadei de lactatie.

De asemeni apa va fi la discretie. Ea trebuie sa fie curta (recomandat este sa o schimbam in fiecare zi) si la o temperatura potrivita.

Este indicat ca periodic, de-a lungul celor aprox. 4 luni de gestatie, un veterinar sa verifice starea generala de sanatate a scroafelor gestante. In functie de starea lor va va putea indica cele mai potrivite solutii si sfaturi in domeniu.

Vom urmari daca scroafa mananca toata mancarea, bea suficienta apa si daca fecalele au un aspect si o consistenta normale. Orice anomalie sesizata va fi adusa la cunostinta medicului veterinar pentru a putea actiona in consecinta.

Este bine ca in momentul fatarii scroafa sa fie asistata, astfel incat sa nu ucida purceii (sa se aseze pe ei, sa ii calce in picioare sau sa ii manance).

Dupa ce fatarea s-a incheiat, vom aseza purceii cu boturile la ugerele scroafei, astfel incat scroafa sa stea linistita, iar ei sa inceapa sa suga, scutind astfel purceaua de efortul de a-i cauta in jurul ei.

Intarcarea mieilor

About Cristina P

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit