Cercetatorii din tara noastra au confirmat prin studii amanuntite ca tomatele produse pe teritoriul tarii noastre, din soiuri traditionale sau hibride sunt mai gustoase si sunt mai naturale fata de rosiile importate.
Testele specialistilor au fost efectuate pe diferite soiuri de tomate romanesti si olandeze. Rezultatul studiilor efectuate de laboratorul de Agrochimie, Biochimie si Fiziologie din cadrul ICDLF Vidra: “Analiza biochimică a unor hibrizi de tomate olandezi comparativ cu hibridul românesc Siriana, a arătat diferențe evidente în ceea ce privește concentrația de zahăr și valorile acidității, care au condus la un raport zahăr-aciditate foarte mare în cazul hibrizilor străini. Este un caz tipic pentru ceea ce românii apreciază, de regulă, ca gust „fad” al tomatelor din import….În cazul hibridului Siriana avem și un conținut mai mare cu 41 % de licopen și cu 19 % mai mult acid ascorbic. Parametrii biochimici ai hibridului Siriana sunt mult mai apropiați de limitele de variație pentru tomatele românești cultivate în câmp.”
Recomandam si articolul: Obtinerea rasadurilor de tomate
Dr. ing Victor Lacatus, membru fondator al Cooperativei Agricole „Legume de Vidra”, recomanda si sustine in continuare cultivarea soiurilor si a hibrizilor de tomate autohtone. Acesta spune ca hibrizii Pontica 102, Viorica, Buzau 22, Buzau 47, Kristinica, Carisma si hibridul Siriana au calitati nutritive exceptionale si gust remarcabil.