Home / Stiri / Apicultorii romani doresc analiza pesticielor folosite in tratarea culturilor agricole

Apicultorii romani doresc analiza pesticielor folosite in tratarea culturilor agricole

Anul acesta a inceput destul de rau pentu crescatorii de albine. Acestia au facut numeroase sesizari catre Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACAR), pentru a semnala rata ridicata a mortalitatii in randul albinelor. Conform datelor provenite de la reprezentantii ACRA in aceasta iarna apicultorii din 33 de judete s-au confruntat cu depopulari si mortalitate ridicata in cadrul familiior de albine. De aceea reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Albine intentioneaza sa efectueze un studiu asupra pesticidelor de ultima generatie utilizate pentru tratatarea culturilor agricole, pentru a afla efectul acestora asupra familiilor de albine dar si aspra generatiilor urmatoare de albine.

Ioan Fetea, presedintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, a delarat recent ca situatia din tara inca se analizeaza, intrucat nu au primit toate datele din teritoriu: “Sperăm să găsim o posibilitate ca, împreună cu Autoritatea Națională Fitosanitară din subordinea Ministerului Agriculturii, să facem un studiu privind efectele nocive ale neonicotinoidelor asupra albinelor pentru că în Romania nu s-au făcut astfel de cercetări, deși în Europa sunt destul de numeroase. Avem probleme pentru că în această iarnă s-au înregistrat depopulări și mortalități de albine. Am primit din 33 de județe astfel de semnale și așteptăm ca, după ce se mai încălzește vremea, la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii aprilie, să facem un inventar și să vedem cum stăm. Este posibil ca aceste depopulări să apară din cauza rapiței și a culturii de floarea soarelui care au fost tratate cu neonicotinoide. Deși efectele acestor pesticide nu sunt imediate, ele apar în timp, sunt efecte subletale asupra puietului și a generațiilor următoare”.

Acesta a mentionat ca impreuna cu Ministrul Agriculturii au solicitaat o derogare de 120 de zile pentru a intarzia folosirea acestor pesticide: “Ministerul Agriculturii a trimis o solicitare de derogare de 120 de zile pentru folosirea pesticidelor pe anumite culturi, motivând că suprafețele tratate cu neonicotinoide s-au redus sub 250.000 de hectare, la jumătate față de anul trecut, iar în următorii doi ani vor dispărea total pentru că în urma acestor tratamente vor muri dăunătorii acestori culturi. Aceste suprafețe tratate sunt comasate în sudul și sud-estul României unde se cultivă masiv floarea soarelui”.

 

Producatorii de lapte din Romania nu au fost invitati la reuniunea de la Bruxelles
Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău va livra mai multe rasaduri in 2015

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit