Home / Stiri / Aronia – Aronia melanocarpa informatii generale

Aronia – Aronia melanocarpa informatii generale

Arbustul de Aronia (Aronia melanocarpa) face parte din familia Rosacea, este originar din America de Nord si este bine aclimatizat la noi in tara. In Romania este cultivat in scop ornamental, dar si in scop pomicol pentru fructele sale foarte bogate in antioxidanti si vitamine.
Scorsul negru, cum este cunoscut, se dezvolta foarte bine in soluri compacte, argiloase, bine drenate, nu are pretentii fata de PH-ul din sol. In solurile calcaroasa cu carbonati nu fructifica. Rezista bine a conditiile climatice aspre ( ger, seceta) dar in conditi de seceta persistenta fructele isi pierd sucul si se stafidesc. Aceasta specie pomicola iubeste lumina.
Datorita aspectului frunzelor, florilor si a fructelor Aronia este cultivat cu scop decorativ. Florile de culoare alb grupate in corimbe, infloresc in lunile aprilie – mai si sunt foarte apreciate de albine. Frunzele sunt ovale si au fetele de culoare verde deschis lucioase. In lunile de toamna acesta capata culoare rosu aprins. Poate fi planata sa infrumuseteze peluzele sau gradinile.
Fructele sunt comestibile, mici, suculente si au culoarea neagra. Ajung la maturitate in august-septembrie. Aceste fructe au valoare alimentara ridicate, pot fi consumate in stare proaspata sau conservate in diferite preparate. Sunt cele mai bogate in antioxidanti, dintre fructele de padure, dar au si cantitati impresionante de vitamina C, vitamina E, vitamina B2 si B6. Fructele sunt folosite in industia alimentara si farmaceutica. Din acestea se obtin numeroase preparate pentru intarirea sistemului imunitar, tratarea inflamatiilor, tratarea alergiilor dar si in curele de detoxifiere.
Arbsutul de Aronia poate ajunge la inaltimea de 1-1,5 m, se inmulteste prin seminte si prin marcotaj.

Adrian Porumboiu doreste sa ceara despagubiri pentru amenda uriasa primita
Metode de roire artificiala la albine

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit