Home / Stiri / Asociația Patronală Română din Industria Laptelui cere TVA de 9% pentru lapte

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui cere TVA de 9% pentru lapte

In cursul saptamanii trecute Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), a adresat Ministerului Agriculturii o scrisoare in care cere reducerea TVA si pentu lapte proaspat, lapte pasteurizat precum si pentru derivatele din produse lactate. Membrii APRIL considera ca este discriminatorie masure de scaderea a TVA-ului pentru anumite produse alimentare, dar nu si pentru lapte, acesta fiind un aliment de baza. Presedintele APRIL, domnul Dorin Cojocarua a afirmat: “Reducerea TVA la lapte și produse lactate va diminua comerțul cu produse lactate nefiscalizate, va crește calitatea nutritivă și siguranța alimentară pe filiera laptelui, având un beneficiu final semnificativ asupra coșului zilnic al consumatorului român. Reafirmăm poziția noastră care pledează pentru un nivel scăzut al TVA, de 9%, pentru lapte materie primă și produse lactate și eliminarea, prin acest mod, a oricărei discriminări între alimente de bază și, implicit, între consumatori, în condițiile în care fiecare dintre acestea trebuie să își găsească locul într-o nutriție echilibrată și să contribuie la starea de sănătate a populației”.

In replica Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov a declarat ca singurul motiv pentru care reducerea de TVA pentru lapte si produse lactate nu se afla in lista Noului Cod Fiscal este pentru ca fermierii si producatorii de lapte nu au reusit sa ajunga la un consens: “Singurul motiv pentru care laptele nu a fost introdus în prima variantă a Codului Fiscal a fost acela că fermierii nu au dorit acest lucru. Au susținut producătorii un lucru și fermierii alt lucru. Se pare că acum au ajuns la un consens sau încearcă să ajungă la un consens. Există mai multe posibilități și, în următoarea prezentare a Codului, dar și în dezbaterea din Parlament, dumnealor să ajungă la un consens pentru că, practic, din alimentele de bază doar laptele a fost scos pe acest singur considerent”.

Seful de la finante a mai precizat ca oricum scaderea de TVA pentru lapte si produse derivate nu va avea un impact foarte mare asupra modificarii bugetului: “Impactul bugetar nu este foarte mare, dar nu vrem să creăm în piață aceste dezechilibre și contre între diferiți actori. În momentul în care vom avea un consens, așa cum am avut la carne și celelalte produse, vom lua în considerare această propunere. Până atunci, nu ar fi corect să facem acest lucru”.

A fost aprobat sprijinul financiar pentru crescatorii de bovine, ovine si caprine
Intabularea terenurilor agricole dezbatuta de fermierii prahoveni

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit