Home / Stiri / Au inceput campaniile de fertilizare a culturilor. Presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu dezvaluie: Se merge mult pe scheme clasice!

Au inceput campaniile de fertilizare a culturilor. Presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu dezvaluie: Se merge mult pe scheme clasice!

A inceput sezonul de fertilizare a culturilor de toamna si fermierii au pregatit atent substantele si nutrientii cu care vor aproviziona a solul. Pentru ca o cultura bine ingrijita, este o cultura productiva, fiecare fermier acorda o mare atentie tuturor detaliilor care au ca scop final cresterea productivitatii.

Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, care exploateaza 2300 de hectare in judetul Bacau a dezvaluit colegilor de la Agro Inteligenta: “Membrii LAPAR-ului au reușit să însămânțeze culturile de toamnă și au pregătit și semănat o parte din culturile din epoca întâi. Cu excepția celor din sud, majoritatea se plâng de lipsa apei din sol. Această lipsă a umidității va pune mari probleme mai ales pe partea Moldovei unde deficitul de umiditate este foarte mare și unde se preconizează un an mai limitat decât cel din 2015. La culturile de toamnă s-a început și fertilizarea, unde în general se aplică schema clasică de fertilizare, corespunzătoare cu nevoile de nutriție a plantelor și deficitul manifestat în sol. Peste tot, fertilizările au început de la 1 martie, pentru că atunci ne dă voie Comisia Europeană să intrăm în câmp și cât de curând se vor finaliza și aceste lucruri, urmând ca, atunci când temperatura solului o va permite să intrăm la semănat culturile de primăvară: porumb, floarea-soarelui, soia sau lucernă”.

Presedintele Federatiei Nationale Pro Ago, domnul Emil Dumitru a declarat pentru Agrointel: ”Pentru însămânțarea culturilor de toamnă am consumat destul de multă motorină pentru pregătirea patului germinativ, din cauza verii secetoase pe care am avut-o. În toamnă am semănat grâu pe 40 de hectare, pe 18,5 hectare am semănat orz și pe 29,5 hectare am semănat rapită. Ca și sămânță am folosit la orz soiul Cardinal, la grâu am folosit Glosa, iar la rapiță am folosit un hibrid de la Pioneer PT234 și pe o altă solă am folosit Perla, un soi românesc foarte melifer. La rapiță am încercat și acest hibrid de la Pioneer PT234 care este un hibrid convențional cu o talie semi-înaltă, semi-tardiv ca și perioadă de maturitate și cu o ramificație foarte bună. La grâu și la orz am semănat soiurile care nouă ne-au dat satisfacție. Întrucât temperaturile din ultima perioadă au fost destul de ridicate, toate culturile din zona de sud-est au pornit în vegetație și la această dată se prezintă foarte bine”.

Au inceput campaniile de fertilizare a culturilor

Terenurile cultivate cu lucerna vor fi subventionate
Conducerea APCPR ameninta cu proteste iminente

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit