Home / Flori de gradina / Banutei, paralute sau bumbisori – Bellis perenis – plantare, ingrijire si inmultire
Paralute flori de gradina rosii si roz bellis perennis

Banutei, paralute sau bumbisori – Bellis perenis – plantare, ingrijire si inmultire

Banutei, Bumbisori, Paralute – Bellis perenis sunt flori originare din zonele nordice, fiind rezistente la frig. Au fost aclimatizate si in tara noastra ca flori de gradina perene, de talie mica, in diferite culori: alb, roz, grena, lila.

Bellis perennis bumbisori albi

Plantare si ingrijire

Banuteii se obtin prin seminte achizitionate din florarii sau alte magazine. Se pot semana si in casa in ghivece, in mijlocul lui martie-aprilie pastrandu-se la loc ferit de curenti de aer. Dupa ce plantele se dezvolta si au 2-3 frunze se planteaza in soluri afanate proaspat in zone puternic luminate de soare, udandu-se bine. Plantele pot fi asezata la distanta de 4-5 cm una de alta pentru a forma o bordura frumoasa cu inaltimea de 14-18cm. Frunzele alungite se dezvolta la baza, dintre ele ridicandu-se tulpinita scunda si rezistenta in capatul careia se deschide floarea. Are petalele alungite in jurul caliciului de obicei galben, asemanandu-se putin cu margareta, dar cu mult mai multe petale. Inflorirea are loc din iulie pana in septembrie, dupa care planta se pregateste de noul ciclu de inflorire anul urmator. Desi este o planta perena rezistenta daca zona este expusa unor geruri puternice iarna se recomanda acoperirea zonei de pamant cu un strat subtire de frunze sau paie. Udarea este bine sa se faca saptamanal pe timpul verii, iar in perioadele de canicula bisaptamanal.

 

Inmultire

Banuteii, sau paralutele cum mai sunt cunoscute, se obtin doar din seminte ce se seamana in sol direct la mijlocul lui mai, iar in ghivece pot fi semanate la jumatatea lui aprilie la adancimea de 2-3 cm. Solul trebuie sa contina si nisip pentru un drenaj adecvat. Dupa semanare rasar in 2-3 saptamani, iar plantele trebuie repicate. Repicarea si replantarea se face in teren umed si afanat, udandu-se putin dupa plantare, fie in sere, fie in gradina. Pot fi transplantate toamna, dupa terminarea infloririi, in spatiul din gradina pe care il doriti si vor inflori in vara urmatoare.

Cultivarea lalelelor
Ponturi pentru amenajarea unei gradini de flori

About Cristiana

Check Also

Ponturi pentru amenajarea unei gradini de flori

Ideal ar fi sa gandim amenajarea gradinii inainte de a planta florile, vestea buna este …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit