Belladonna (matraguna), proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Matraguna sau belladonna (Atropa belladonna) este o planta erbacee vivace, otravitoare, perena prin rizom, ce face parte din familia Solanaceae, originara din Asia si Europa. Atropos era la greci numele uneia din cele trei zeite ale destinului, zeita nemiloasa, cea care taia firul vietii. Este intalnita in flora spontana pe tot cuprinsul tarii noastre, cu precadere in lizierele padurilor montane, in luminisurile padurilor de fag, in zonele cu arbusti si prin vaile mai umbroase. In vorbirea populara, matraguna este cunoscuta sub denumirile de doamna codrului, cinstita, cireasa codrului, cireasa lupului, doamna mare, floarea codrului, iarba codrului, gugatai, iarba lupului, imparateasa buruienilor, matragona, nadragula, popalau, țilidonie.
Numele plantei de „belladonna” este de origine italiana (doamna frumoasa) si vine de la obiceiul doamnelor venetiene care in timpul Renasterii isi picurau suc din fructe in ochi pentru a le da ochilor stralucire si frumusete. Totusi, atropina continuta de planta le marea pupilele, iar vederea doamnelor devenea mai incetosata si le putea provoca halucinatii. In trecut, matraguna era numita si „planta vrajitoarelor” si se credea ca este o planta otravitoare periculoasa care, prin efectele psihoactive ale fructelor, le facea sa zboare. In Antichitate, matraguna era folosita ca afrodisiac si pentru alungarea demonilor. In zilele noastre, belladonna este folosita de medicii oftalmologi pentru a dilata pupilele in timpul examenelor oculare. De la matraguna sunt folosite in scop terapeutic rizomii cu tot cu radacini si frunze. Radacina din anul II sau III de cultura este recoltata toamna, iar frunzele se culeg cu putin timp inainte de inflorire si in perioada infloririi.
Fiind planta foarte otravitoare, in timpul recoltarii, spalarii cat si prelucrarii se iau masuri severe de protectie a muncii. Se evita ducerea mainilor la gura, nas, ochi. Mainile se spala bine cu apa si sapun dupa fiecare operatie. Manipularea plantei poate provoca iritatii. Matraguna poate fi intalnita si ca planta cultivata pentru extractele folosite in scopuri farmaceutice. De la plantele cultivate se recolteaza si tulpinile tinere impreuna cu frunze, iar planta regenereaza repede frunze mari pentru recoltarile urmatoare care se fac la 4-5 saptamani. Toamna, se recolteaza numai radacinile carnoase si pline de seva, cele lemnoase sunt lipsite de substante active.
Belladonna: caracteristici generale.
Matraguna este o planta viguroasa ce creste pe solurile calcaroase. Planta poate creste rapid pana la o inaltime cuprinsa intre 0,5m – 1,5 m. Atat frunzele, radacinile cat si fructele sunt otravitoare si au un miros specific, asemanator cu cel al narcoticelor. Matraguna dezvolta in primul an de viata o radacina pivotanta, apoi formeaza un rizom gros, cilindric, ramificat, de culoare galben-bruna deschisa din care pornesc numeroase radacini lungi.Tulpina viguroasa se ramnifica de la baza, avand un aspect de tufa si poarta pe ea frunze alterne la baza, iar spre partea superioara sunt dispuse cate doua la un nod si una dintre frunze este mai mare. Frunzele sunt mari, ovale, cu petiolul scurt unele aproape sesile. Florile sunt destul de solitare, au forma de clopotei cu un peduncul de 1-1,5 cm, sunt de culoare brun-violeta spre exterior si brun-galbuie cu vinisoare violete in interiorul corolei. Matraguna infloreste in iulie-august.
Fructele carnoase, suculente si lucioase sunt bace negre, cu caliciul inca persistent, fiind de marimea cireselor salbatice. Fructele se coc succesiv si intotdeauna pe ramuri sunt fructe verzi si negre, coapte. Exista si o specie de matraguna cu florile si fructele galbene, Atropa belladonna varianta lutea. Fructele belladonnei au gust dulceag, dar sunt extrem de otravitoare pentru om si mamifere, insa pentru anumite specii de pasari, iepuri, cai, capre, sunt neotravitoare. Fiind foarte toxica pentru om, matraguna a cauzat moartea prin intoxicatii accidentale a unor copii nesupravegheati ce au consumat fructele frumos colorate si lucioase. Belladonna este folosita in medicina pentru proprietatile sale antiseptice si cardiace. Contine ca substante active specifice alcaloizi toxici: atropina, hiosciamina, scopolamina, beladonina. Acesti alcaloizi inhiba terminatiile nervoase parasimpatice, excita sistemul nervos central, provoaca dilatarea pupilelor, accelereaza ritmul cardiac. Frunzele de la beladonna sunt bogate in alcaloizi volatili monociclici, hiosciamina, atropina, atropamina, esteri ai scopanolului, scopoletol, colina, asparagina, saruri minerale, vitamina C.
Radacinile sunt bogate in hiosciamina care, dupa ce se usuca, se transforma in belaradina, in ascopoletol, mucilagii, amidon, saruri minerale. Belladonna din preparatele homeopatice este lipsita de toxina deoarece prepararea prin dinamizare fac ca toxicitatea sa dispara, in tratament se folosesc alte proprietati latente din planta. De obicei, in tratamentele homeopatice, pacientul care poate beneficia de un tratament cu belladonna este o persoana robusta, vitala, cu o sanatate buna in general. Se recomanda in dischinezie biliara, encefalita, cistita, spasme musculare involuntare, nevralgii uterine si ovariene, fisuri anale, ca antidot impotriva otravirii cu morfina, opium, muscarina si pilocarpina.
Matraguna: proprietati si beneficii
- Extractul de matraguna se foloseste ca analgezic si anestezic pentru nervii senzoriali in aplicatii locale. In chirurgie se folosesc extracte de belladonna ca premedicatie in anestezia generala, in resuscitare. Calmeaza durerile de cap foarte puternice, in special cele provocate de hipertensiune arteriala, reducand si valorile tensiunii arteriale. Belladonna este folosita la calmarea durerilor provocate de migrene, in sindrom premenstrual, boala Parkinson, in kinetoze.
- Belladonna este un inhibitor motor pentru muschii vezicii urinare, rectului, stomacului si intestinelor. Medicamentele derivate din belladonna sunt utile in sindromul colonului iritat, reducand spasmele intestinale, amelioreaza simptomele ulcerelor stomacale si sunt antivomitive.
- Extractele din belladonna au efect vasodilatator pentru vasele faciale si cervicale. Este de un remediu folosit in tratarea astmului care cauzeaza obstructia cailor respiratorii.
- In starile febrile, belladonna scade temperatura corpului si reduce inflamatia si durerea.
- Are proprietati antispastice si este inclusa in preparatele ce combat diareea.
- Belladonna este utila sub forma de colir in tratarea conjunctivitelor acute, a blefaritelor acute.
- Extractele din belladonna sunt utilizate pentru rolul lor antiinflamator in guta si inflamatii.
- In homeopatie, extractele din matraguna sunt incluse in tratamentele unor afectiuni ale tiroidei si gusa exoftalmica. De asemenea, belladonna franeaza transpiratia si secretia salivara.
- Belladonna este folosita la tratarea incontinentei urinare la adulti sau copii.
Matraguna: mod de utilizare
- Fiind foarte otravitoare toate preparatele se folosesc numai sub prescriptia medicului, dupa retete preparate in farmacie. Frunzele de matraguna sunt folosite in compozitia tigarilor antiastmatice, iar radacinile in industria farmaceutica pentru producerea unor medicamente.
- Preparatele din radacina si frunze de belladonna se gasesc in farmacii si se folosesc numai sub prescritie medicala in tratarea astmului bronsic, in bronsite astmatiforme, in boala Parkinson postencefalic, ca antispastic intestinal, ca antidot pentru intoxicatiile cu ciuperci. Extractele din radacina de belladonna sunt folosite mai mult in tratarea Parkinsonului, iar pulberea din frunze in tratarea astmului. Tinctura de matraguna este utila in combaterea afectunilor gastro-intestinale.
Matraguna: contraindicatii si reactii adverse
Belladonna (matraguna) este o planta otravitoare. Consumul a 5-6 fructe este mortal. Depasirea dozei poate cauza delir, fotofobie, convulsii, blocaj respirator. Orice produs cu extracte din matraguna se foloseste numai la recomandarea medicului si sub stricta supraveghere a acestuia. Produsele din beladonna sunt contraindicate persoanelor in varsta, celor cu glaucom, ileus paralitic, hipertensiune la nivelul globului ocular, keratita, adenom de prostata. Belladonna interactioneaza cu medicamente contra alergiilor si depresiilor, anti-colinergice. Nu este recomandat un tratament cu belladonna in timpul sarcinii si nici femeilor care alapteaza. Medicamentele care contin atropina sunt administrate doar de catre medici femeilor gravide in timpul travaliului pentru a scurta durata acestuia, fara a avea efecte secundare asupra fatului cand e folosita in dozele sigure.