Boli frecvente la gaini

Gainile sunt pasari crescute in gospodarie si in regim intensiv pentru carne si oua. La acestea pot aparea diferite boli din cauza dezechilibrului alimentar, agentilor patogeni si a conditiilor igenice precare. Printre cele mai frecvente boli ce pot aparea la gaini sunt: aspergiloza, pesta galinara atipica, infectiile oculare, abcesul plantar, fracturile, holera, bolile ovariene, guta, variola galinara, pecinginea crestei.
Aspergiloza este o boala provocata de sporii toxici ai mucegaiului ce se dezvolta din cauza asternuturilor umede si a hranei alterate. Sporii sunt inhalati de pasari si provoca afectiuni grave ale sistemului respirator. Printre simptome specifice sunt: pielea cu aspect modificat (palida, albicioasa), ochii aposi, apar diareea, oboseala si scaderea in greutate. Cele mai importante metode de profilaxie sunt dezinfectarea periodica a adapostului cu solutii specifice si pastrarea uscata a paielor din asternut.
Pesta galinara atipica este o boala mortala ce apare datorita infestatii cu virusul pestei aviare atipice. Transmitrea se face prin intermediul excrementelor si a secretiilor rino-faringiene. Perioada se incubatie este de trei-cinci zile. Nu exista tratamente eficiente, pasarile bolnave sunt izolate si sacrificate. Profilactic se administreaza vaccinuri specifice. Simptomele ce se manifesta sunt: febra mare, excrementele verzui si apoase, pozitii anormale ale capului, consum mare de apa, s.a.
Holera, este provocata de bacterii si apare cand conditiile de igiena sunt precare. Focarele de holera aviara trebuie imediat raportate medicului veterniar. In cazul acestei boli nu exista tratament eficient, trebuie insa respectate masurile igienico-sanitare impuse de medic pentru a se evita raspandirea. Perioada de incubatie este de patru noua zile. Pasarile sunt apatice, nu au pofta de mancare, sufera o diaree apoasa si de melena; in forma cronica, apare insuficienta respiratorie, iar articulatiile se umfla.
Guta este o tulburare metabolica ce apare la pasarile mature din cauza excesului de de albunina si a carentei de vitamina A. Se disting doua tipuri de guta: externa (a articulatiilor) si interna (intestinala). In cazul gutei externe degetele mari si incheieturile membrelor inferioare se umfla, pe ele apar pernite de culoare alb-galbui. La guta interna apar papile cornoase si depozite cazeoase pe organele interne. Profilactic se administreaza pasarilor hrana proaspata si hrana fara continut ridicat de albunima.