Home / Diverse / Boli infectioase virale la albine

Boli infectioase virale la albine

Bolile virale ce afecteaza familile de albine pot provoca pagube relativ mari in stupine. Raspandirea virozelor este favorizata de conditiile de igiena si de aglomerare din stupine.
Boala infectioasa puietul saciform ( puietul in sac) este provocata de un virus care contine ARN, neincadrat taxonomic. Virusul este prezent in cantitati mari in celulele tesutului adipos si muscular, in larve, iar la albinele adulte, in glandele faringiene. Sursele de infestare sunt reprezentate de larvele moarte, de albinele adulte si de materialul apicol contaminat. Boala este foarte contagioasa.
Principalele simptome ale larvelor sunt: aspect pestrit al fagurilor( sunt prezente celule goale, descapacite si celule cu capacele perforate); prezenta larvelor bolnave si moarte in pozitie rasucite, cu partea anterioara in sus; larvele afectate au culoare galben-bruna, cu extremitatea cefalica neagra, si tegument lipsit de luciu;  larvele afectate capata aspect de saculet, daca sunt scoase din celule cu  penseta nu se rup. La albinele adulte infectate semnele clinice nu sunt vizibile, insa acestea devin culegatoare, nu aduna si nu consuma polen si mor repede. Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice; rar sunt efectuate examene de laborator.
Paralizia cronica, este o boala virala care afecteaza in special albinele adulte. Este provocata de  virus neurotrop care afecteaza neuroganglionii. Virusul are o larga raspandire si patrunde in corpul albinelor prin ranile produse de parazitii externi.
Principalele simptome sunt: albinele adulte bolnave se tarasc pe pamantul din fata urdinisului, nu mai pot zbura, au abdomen balonat, capata cuolare pamantie, dispar perisorilor de pe partea dorsala. Diagnosticul se face pe baza examenului clinic si epidemiologic.

Proprietarul pepinierei Hilda dezvaluie secretele unei culturi de capsun profitabile
Conditii igienice de muls si manipulare a laptelui in gospodarii

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit