Home / Legume / Boli la ardei

Boli la ardei

Legumicultorii amatori si gospodarii trebuie sa fie pregatiti si sa stie sa recunoasca principalele boli care pot aparea la culura de ardei.  Iata cateva simptome ale celor mai intalnite boli ce pot afecta ardeiul.
Patarea bacteriana a ardeilor, este provocata de bacteria Xanthomonas campestris care afecteaza grav culturile de ardei, tomate si varza. Daca atacul este usor pe frunzele plantelor apar pete necrotice, insa in atacul sever frunzele cad si sunt afectate tulpinile. Bacteria se dezvolta foarte tare in perioadele cu umiditate crescuta, si este greu de combatut. Se extinde de la o planta bolnava la una sanatoasa prin intermediul picaturilor de apa si prin contactul dintre plante.
Patarea cenusie a frunzelor, este provocate de ciuperca Ascochyta capsici, care ataca frunzele plantelor. Pe suprfata acestora apar pete circulare, ovale sau neregulate, de culoare galben-cenusiu. Pe masuara ce boala evolueaza, petele capata contur de culoare brun, si incet partile afectate ale frunzelor cad.
Innegrirea fructelor, este provocata de mucegaiul alternaria capsici-anuui. Acesta afecteaza fructele in perioadele cu umiditate ridicata. Atacul sever poate duce la compromiterea intregii culturi.
Mozaicul, este provocat de virusul nicotiana. Virozele acestea sunt des intalnite la plantele crescute pe camp si in sere. Virusul afecteaza intai tulpinile, pe suprafata carora se pot observa pete necrotice, sub forma unor linii brun-cenusii. Petele se extind repede si afecteaza frunzele si petiolul. Plantele partial afectate care continua sa se dezvolte capata aspect mozaicat. Pe suprafata lor vor alterna pete de culoare verde-inchisa sau galbuie, cu portiuni de culoare normala.
Indesirea si piticirea ardeiului,  este provocata de Curcumis virus. Primele simptome ale bolii sunt: aparitia unor pete mari inelare, de cca 1 cm diametru pe frunzele plantei, formarea de inele concentrice de culoare bruna in jurul petelor; dimensiunea redusa a plantelor atacate, fructelor raman mici si se formaza numerosi lastari cu internodii scurte.

Boli si tratamente la castraveti, dovleci si pepeni
Irigarea, fertilizare si combaterea daunatorilor la culturile de tomate

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit