Home / Cereale / Boli produse de virusuri la grau, simptome si combatere

Boli produse de virusuri la grau, simptome si combatere

Productia de grau inregistreaza pagube majore datorita bolilor provocate de diferiti agenti patogeni. Bolile infectioase sunt produse de: ciuperci, virusuri, microplasme si bacterii. Virusurile si ciupercile afecteaza cel mai tare culturile de grau, provocand pierderi insemnate.

In prezent se cunosc peste treizeci de virozel la grau. Se deosebesc intre ele prin insusiririle virusurilor, a vectorilor de transmitere si a simptomelor bolii pe care o provoaca. Principalii vectori de de transmitere a virusurilor de la plantele bolnave la plantele sanatoase sunt insectele (afidele in cazul graului). Cea mai eficienta metoda de combatere a acestor boli sunt cultivarea de soiuri rezistente.

Principalele viroze specifice graului sunt:

Piticirea graului. Principala caracterisitca este talia mica a plantelor, provoacata de actiunea virusului. Atacul se manifesta mai pronuntat daca sunt afectate plantele tinere, la plantele mature efectele sunt mai putin vizibile. Plantele tinere care sunt bolnave nu inspica, daca virusul afecteaza dupa inspicare, boabele nu se dezvolta. Sunt afectate si frunzele, care determina necrozarea. Combaterea se realizeaza prin cultivarea de soiuri puternice.

Mozaicul striat al graului. Plantele afectate nu se dezvolta si raman mici, pe frunze apar striatii galbene, dispuse paralel cu nervurile; spicele raman sterile.

Mozaicul patat al graului. Simptomele se pot observa din faza de vegetatie, cand pe planta apar pete mici de culoare verde deschis, care in timp devin galbe-auriu si necrozeaza. Lanurile afectate de acest virus au pierderi importante, visurul produce moartea plantelor.

La fel ca si in cazul celorlalte viroze, cea mai eficienta metoda de combatere este cultivarea de soiuri de grau rezistente.

Executarea tratamentului pentru boli foliare la grau, triticale, orz, secara
Tehnologia de cultivare a porumbului dulce

About Natalia p

Check Also

Graul, Triticum aestivum – soiuri rezistente la seceta

Graul este cea mai cultivata planta de pe pamant si are pondere alimentara foarte ridicata. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *