Home / Plante tehnice / Boli si daunatori la cultura de floarea soarelui

Boli si daunatori la cultura de floarea soarelui

Floarea soarelui, Helianthus annuus este una dinte cele mai spectaculoase plante care sunt cultivate. Este singura planta care are capacitatea de a-si roti capitulul spre soare, absorbind astfel cat mai multa energie solara.

Productivitatea culturii de floarea soarelui poate fi afectata de atacul bolilor si a daunatorilor. Bolile comuna la alte culturi pot produce daune totale la aceasta planta, astfel ca trebuie sa se acorde o mare atentie procesului de combatere.

Mana (Plasmopara helianthi), poate fi prezenta in toate stadiile de crestere. Este foarte periculoasa pentru ca se poate manifesta in stadiile mari de dezvoltare a plantelor. Poate afecta toate organele, plantele infectate raman mici. Atacul se manifesta sub forma unor pete galbui, pe dosul carora apar fructificatiile ciupercii sub forma unor pasle albe.

Patarea bruna (Phomopsis helianthi) este o boala ce apare cand umiditea este ridicata, afecteaza in special aparatul foliar si tulpinile. Primele simptome apar sub forma unor pete gablui – brune cu margini clorotice. Ca urmare a atacului frunzele se usuca si cad, tulpinile sunt sensibilizate si cad. Boala provoaca moartea prematura a plantelor.

Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) afecteaza puternic culturile de floarea soarelui, plantele infestate mor la scurt timp dupa ce au fost imbolnavite. Putregaiul alb, specific culturilor de mazare, soia sau rapita, afecteaza si cultura de floare, in primul rand radacinile, apoi tulpinile si frunzele. Se maifesta sub forma unor pete albicioase ce cuprind intrega planta.

Alte boli ce pot ataca culturile de floarea soarelui sunt alternarioza si septorioza, care au efecte mai putin negative asupra intregului lan.

Bolile trebuie combatute prin tratamente chimice specifice. Este necesar ca inainte de insamantare sa se cunoasca foarte bine sola si istoricul manifestarii bolilor, trebuie efectuata rotatia culturilor si realizate corect araturile de baza impreuna cu fertilizarea de baza.

Daunatorii care afecteaza puternic floarea soarelui sunt: Lupoaia(Orobanche Cumana), Gargarita porumbului/ratisoara (Tannymecus dilaticollis), Gandacul pamantiu (Opatrum sabulosum), Viermii sarma (Agriotes sp.) , Afidele (Aphis sp.).

In sud-estul tarii culturile de floarea soarelui sunt frecvent afectate de parazitul vegetal Lupoaia(Orobanche Cumana). Planta lipsita de clorofila se fixeaza pe radacinile de floarea soarelui si  ii consuma seva si substantele minerale. Pentru a intampina aparitia acestui parazit inginerii agronomi recomanda utilizarea de seminte rezistente la Lupoaie si rotatia lunga a culturii.

Gargarita porumbului /ratisoara (Tannymecus dilaticollis) este daunatorul care afecteaza cel mai puternic culturile de floarea soarelui in primele stadii de vegetatie.Cultura poate fi distrusa in totalitate de aceste insecte. S-au inregistrat atacuri foarte agresive ale ratisoarei in anii secetosi. Atacul insectei poate fi prevenit prin utilizare semintelor tratate cu insecticide.

cultura de floarea soarelui

Semințe de varză Kale
Soiul timpuriu de soia Felix, dezvoltat in cadrul SCDA Turda

About Natalia p

Check Also

Lucerna (Medicago sativa) specificatii cultura

Lucerna, Medicago sativa este o planta  ierboasa, cu proprietati furajera nutritive foarte ridicate. In tara …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit