Home / Cresterea animalelor / Boli virale la iepuri

Boli virale la iepuri

Bolile virale sunt transmise de virusuri, care se inmultesc necontrolat in organismul gazdei. Virusii sunt cei mai mici agenti patogeni, care se inmultesc in celulele vii. Sunt transmisi prin intermediul capuselor, tantarilor sau prin intermediul animalelor infectate.

Principalele viroze care afecteaza iepurii sunt: Mixomatoza, Boala hemoragică a iepurilor, Turbarea, Boala lui Aujeszky (pseudoturbare).

Mixomatoza este o infecte virala care se transmite la iepuri prin intermediul purecilor si a tantarilor. Apare in general in lunile de vara cand insectele sunt foarte active. Simptomele bolii acute apar la trei-cinci zile de la contaminare: pleoapele iepurilor se inflameaza si se constata aparitia pungilor de puroi, apar umfaturi la nivelul urechii, la buze, la nas, in zonele genitale si anale. Animalele refuza hrana, se molesesc si cad, in opt-zece zile de la infestare, intevine decesul. Daca evolutia bolii este cronica se observa umflaturi usoare la baza urechii, la buze, la nas şi în spatele nasului, in aceasata forma a bolii majoritatea animalelor isi revin. Tratamentul pentru forma acuta nu are efect. Animalele pot fi vaccinate profilactic imporiva virusului.

Boala hemoragică a iepurilor (septicemia virală) se transmite prin contactul cu animalele infectate sau prin consum de hrana verde infectata. Primele simptome apar in cateva ore de la infectare, in aproximativ trei zile de la contaminare poate surveni decesul.

Boala se prezinta in trei forme: fara simptome, animalele se prăbuşesc, ţipă şi se sufocă cu hemoragiile nazale; iepurii au amteli usoare, respira greu, mor in final din cauza hemoragiei nazale; forma blanda cand animalele trec printr-o stare generala proasta. Rata de mortalitate a iepurilor infectati cu acest virus este foarte mare. Animalele sunt vaccinate profilactic impotriva bolii, in special in regiunile in care a fost semnalata prezenta virusului.

Turbarea, nu apare foarte frecvent la iepurii, insa prezenta animalelor salbatice favorizeaza transmiterea bolii.  Virusul se transmite prin muscatura animalului infectat si este letal. Simptomele vizibile sunt: hipersensibilitate, stare de anxietate, salivaţie abundentă, dificultate la înghiti şi paraliziile. Boala trebuie imediat raportata, pentru a se lua masurile igienico-sanitare specifica intrucat se transmite la om.

Porcii vietnamezi, rasa productiva si avantajoasa
Galbeaza, boala mortala la oi, vaci si capre

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit