Home / Cresterea pasarilor / Boli virale la rate si gaste I

Boli virale la rate si gaste I

Ratele si gastele sunt pasari rezistente la boli.  Daca sunt bine ingrijite rata de mortalitate la palmipede pana la varsta de valorificare poate ajunge pana la maxim 2%. Cele mai frecvente boli ce pot afecta aceste pasari sunt: coccidioza, botulismul,holera aviara, coriza, boala ochiului alb, paratifoza, spirochetoza, sinuzita, alte boli pot sa apara din cauza deficientelor nutritionale.

Crescatorii de palmipede pot preveni aparitia bolilor in ferma prin implementarea unui program de biosecuritate riguros: nu trebuie introduse animale sau pasari vii, orice pasare introdusa in fema trebuie supusa la carantina, imunizarea efectivului de pasari pentru bolile comune prin administrarea de vaccinuri, pastrarea unui mediu curat, bine igienizat.

Bolile viirale ce pot aparea al gaste si rate

Boala lui Derszy (Pesta gastelor) mai este cunsoscuta ca parvoviroza,  hepatita, enterita, gripa, miocardita si hepatonefrita. Este o boala foarte contagioasa care afecteaza in special bobocii tineri de gasca, poate sa apara sub forma acuta iar in aceasta situatie rata de mortalitate se ridica la 100%. Daca sunt infestati bobocii cu varsta mai mare de cinci saptamani rata de mortalitate este neglijabila.

Bobocii afectati, de obicei cei mai mici de o saptamana, sunt in stare de apatie si sufera de anorexie. Moartea survine in maxim cinci zile de la infestare. La bobocii mai mari se pot observa polidipsie, slabiciune si dificultati de deplasare, scurgeri nazale sau oculare, pleoapele rosii si inflamate si diaree albicioasa.

Pentru aceasta boala nu exista tratament, cea mai buna metoda este vaccinarea preventiva a parintilor inainte de perioada de reproducere.

Enterita virala a ratelor (Pesta ratelor), este o boala foarte contagioasa ce produce daune importante pentru ca mortalitatea este ridicata. Virusul afecteaza atat ratele cat si gastele, rata leseasca prezinta sensibilitate ridicata la acest virus indiferent de varsta.

Boala afectraza pasarile adulte si tinere, si se manifesta prin  tulburari digestive, scaderea  a productiei de oua, sindrom hemoragipar. Pasarile bolnave prezinta si apatie, pene zburlite, au diaree galben-verzuie. In stadii avansate pasarile afectate au penele din jurul cloacei patate cu sange si le curg picaturi de sange din nari. Pe tot corpul se pot observa hemoragii si leziuni eruptive ale mucoasei si tesuturilor.

Nu exista tratement pentru boboci, pasarilor tinere si adute li se pot administra vaccinuri preventive ce sunt foarte eficiente.

card de rate

Boli virale la rate si gaste II
Crestera gastelor si a ratelor, importanta economica

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit