Home / Cresterea pasarilor / Boli virale la rate si gaste II

Boli virale la rate si gaste II

Hepatita virala la rate este o boala foarte contagioasa ce afecteaza intregul efectiv de pasari dar este mortala pentru bobocii cu varste mici, cuprinse intre 1 si 28 de zile. Pe masura ce inainteaza in varsta devin mai rezistenti. Boala se instaleaza rapid si se raspandesta foarte repede, poate determina mortalitate de pana la 90%.

La bobocii bolnavi se pot observa contractii spasmotice ale picioarelor, acestia mor in mai putin de ora intr-o pozitie tipica „arcuita spre inapoi”. Ficatul este marit si prezinta pete hemoragice. Pentru a preveni aparitia acestei boli, pasarile adulte trebuie veccinate inainte  de reporducere, o alta masura de preventie consta in  cresterea bobocilor separat in grupuri mici.

Boala Newcastle (Pseudopesta aviara) este produsa de un virus de genul Paramyxovirus. Pasarile infestate prezinta diaree verzuie si tulburari ale sistemului nervos central. Multe dintre pasariele infectate, in special gastele, pot purta virusul fara a avea simpotome. Pasarile palmipede nu sunt de obicei vaccinate impotriva acestui virus pentru ca  boala nu produce pagube insemante.

Reticuloendotelioza este o alta boala virala ce afecteaza gastele si ratele. Pasariele afectate sufera modificari de crestere iar penajul se dezvolta anormal.  Virusul ce produce reticuloendotelioza a fost izolat in organele interne ale gastelor. Inca nu a fost produs un vaccin importiva acestui virus pentru ca impactul sau este relativ mic si nu produce pagube economice importante.

Dintre bolile care afecteaza cel mai puternic efectivele de gaste si rate sunt cele provocate de bacterii, ciuperci si paraziti. Alte boli ce pot afecta in special bobocii si pasarile tinere sunt provocate de alimente alterate sau mucegaite, asternuturi de calitate indoielnica infestate cu aflatoxina, sau chiar de alimentatie deficitara.

Pentru a avea efective productive de rate si gaste este necesara supraveghera constanta a starii de sanatate a indivizilor, asigurarea unui mediu optim cu temperatura si umiditate constanta, asigurarea unor asternuturi curate si neinfeste, dar si asigurarea unor ratii de hrana si apa corespunzatoare varstei si tipului de crestere.

card de rate

Toxicitatea de saruri
Boli virale la rate si gaste I

About Natalia p

Check Also

TOMATE- simptome de carente si excese pe radacini

  • CARENTA DE AZOT: – radacini primare lungi (in raport cu partea aeriana putin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit