Home / Stiri / Bolile capsunului, prevenire si combatere

Bolile capsunului, prevenire si combatere

Pentru a obtine o productie maxima de fructe de capsun trebuie sa existe o plantatie sanatoasa. Daca in plantatie patrund boli, recolta va fi slaba sau chiar compromisa.
Printre cele mai frecvente boli de pe urma carora sufera plantele de capsun sunt virozele. Printre simptomele ce pot aparea la plantele virozate sunt: mozaicarea, îngalbenirea, decolarea si/sau încretirea frunzelor. La acestea cantitatea de fructe produsa scade simtitor, in cazurile grave plantele se usuca si mor. Virusii la capsun sunt transmisi prin intermediul purecilor, afidelelor, insectelor si nematozilor. Pentru ca acest arbusti se inmulteste pe cale vegetativa, generatia urmatoare de plante va fi una bolnava. Printre cele mai semnalate viroze, la noi in tara sunt: ingalbenirea marginala a frunzei, patarea frunzelor si incretirea frunzelor. Aceste boli nu pot fi tratate cu substante chimice. Masurile luate trebuie sa fie profilactice: procurarea de material saditor liber de viroze, respectarea rotatiei culturilor, combaterea purecilor, afidelor, nematozilor si curatarea plantetiei de frunzele bolnave.
Plantatiile de capsun pot fi grav afectate de bacterioze. Cea mai intalnita boala produsa de bacterii este arsura a frunzelor (Xanthomonas fragariae). Simptomele sunt:pete neregulate, translucide, de un verde deschis , pete galbene care devin apoi rosiatice sau brune si scurgere lichida, de exudat bacterian ce apar pe fata superioara a frunzelor.
Boala se transmite de la plantele bolnave, la cele sanatoase, prin apa de irigat prin aspersiune sau prin frunzele bolnave purtate de vant. Pentru a preveni aparitia si dezvoltarea bacteriozelor trebuiesc folosite plante sanatoase, irigarea prin picurare daca s-a semnalat bacteria, curatirea plantatiei de frunze uscate, se pot efectua tratamente cu antibiotice sau cu produse cuprice.
Numeroase plantatii de capsun sunt afectate de ciuperci. Acestea ataca toate organele plantelor: radacini, frunze si fructe. Cele mai grave probleme raportate de fermerii din tara noastra au fost cauzate de Verticillium dahliae Kreb, care provoaca vestejirea plantelor, Phytophtora cactorum Schroet si Botrytis cinerea Pers.
Plantele de capsun afectate de Ph. Fragariae, nu se mai dezvolta, nu mai produc stoloni, frunzele tinere capata culoare verde-albastrui iar cele batrane rosiatica, nu mai produc fructe, in cazurile grave plantele se vestejesc si mor. Principala metoda de preventie a dezvoltarilor ciupercilor in plantatia de capsun este dezinfectia solului înainte de plantare. Dezinfectie se realizeaza cu substante chimice: cloropicrina, dazomet, bromura de metil, metan sodium s.a.

Preturile pentru carnea de miel se mentin constante in Saptamana Patimilor
Oierii de Munte au solicitat ajutor pentru inlocuirea ovinelor imbatranite

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit