Home / Pomi fructiferi / Caisul, cresterea productiei de fructe prin taieri corect realizate
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Caisul, cresterea productiei de fructe prin taieri corect realizate

Caisul Prunus armeniaca, este un pom fructifer ce apartine familiei Rosaceae. Pomul de cais se caracterizeaza prin dimensiuni medii, coroana larga si deasa. Frunzele au forma lanceolata, lungime medie de 8 cm. Florile au cinci petale de culoare alb-roz si diametru de 2 – 4.5 cm. Fructul este carnos cu gust dulce acrisor foarte aromat si poate fi acoperit de peri fini. Culoarea caiselor variaza de la galben portocaliu la portocaliu intens spre rosu in functie de soi. In interior se gaseste samburele dur ce acopera samanta. Semintele  de cais poat fi usor confundate cu migdalele. Au gust usor dulce si sunt utilizate pentru aromatizarea lichiorului Italian Amaretto. Din samburii de cais sunt obtinute uleiuri de foarte buna calitate, utilizate in numeroase preparate culinare.

Formarea corecta a coroanei este necesara pentru a prelungi perioada de rodicitate a pomului si pentru a obtine fructe de buna calitate cu aspec comercial placut. Pomul de cais intra pe rod la 3-4 ani de la plantare, in aceasta perioada ritmul de crestere a este alert, dupa ce incepe sa fructifice ritmul scade.

In  tara noastra se practica doua sisteme de infiintare si conducere a plantatiilor de cais: in forma de vas ameliorat si in forma aplatizata.

Taierea de fructificare se realizeaza pentru a creste productia de fructe si longevitatea pomilor. Taierile moderate efectuate cu regularitate ajuta la dezvoltarea favorabila a pomilor. Coroana trebuie aerisita, prin aceasta trebuie sa treca si aerul si lumina pe tot cursul zilei. Scheletul trebuie sa fie solid, puternic sa poate sustine productii mari de fructe. Forma si echilibrul scheletului trebuie asigurat inca din primii ani de la plantare prin efectuarea de taieri. Taierea trebuie efectuata in zona inelului de crestere, trebuie folosite doar ustensile bine ascutite, iar ranile lasate se acopera cu vopsea pe baza de uleiuri vegetale.

Daca taierile de intretinere sunt efectuate corect, taierile de fructificare se rezuma la scurtarile ramurilor de fructificare.

Prin taierile de intretinere la cais se urmareste: indepartarea ramurilor care concureaza, sau care tind sa ia locul axului; se urmareste pastrare unui echilibru intre ramuri; inlaturarea lastarilor care tind sa indeseasca coroana; eliminarea ramurilor uscate si a celor care au semne de boala.

Taierile de fructificare se aplica anual astfel: in primii trei -patru ani se urmareste indepartarea ramurilor inserate pe partea superioara/inferioara a axului principal si scurtarea ramurilor principale; dupa rodire sunt scurtate ramurile principale cu 30-40 cm si sunt rarite buchetele de mai la 8-10 cm.

Taierea in verde a pomilor este o alta metoda practicata, si consta in taieri in timpul vegetatiei. Aplicarea acestei metode necesita insa mai multe cunostinte calificate.  Ca metode de taiere in verde sunt cunoscute plivitul, taierea de vara si taierea dupa recoltatul fructelor.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Soiuri de visin productive cu importanta economica deosebita
Fainarea marului - Podosphaera leucotricha - descriere, combatere si tratamente

About Natalia p

Check Also

Cultura prunului

Prunul (Prunus domestica), este un arbore fructifer din familia rozaceelor. La  romani este cunoscut ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit