Guvernul a aprobat ieri intr-o sedinta, masurile pentru aplicarea Regulamentului (UE) nr.1151/2012 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 Noiembrie 2012, cu privire la calitatea produselor alimentare si agricole.
Prin acest act normativ s-au stabilit autoritatile responsabile cu verificarea documentatiei pentru obtinerea si protectia sistemelor de calitate a produselor agricole si alimentare (IGP, DOP si STG, prevazute in Regulamentul UE nr. 1151/2012), s-au mai stabilit si autoritatile responsabile cu verificarea etichetarii si utilizarii logo-ului national si comunitar. Guvernul a decis ca responsabil de aplicarea acestor masuri este Ministerul Agriculturii si Dezvoltatii Rurale ( MADR) . Reprezentantii Ministerului sunt cei ce vor desemna organismele de inspectie si certificare, care trebuie sa fie acreditate de institutiile Uniunii Europene (UE).
Responsabila pentru verificarea pe piata a etichetarii si utilizarii logo-ului international si national, va fi ca si pana acum Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Acestia au responsabilitatea de verificare a utilizarii corecta a logo-ului national inregistrat in Registrul National al Sistemelor de Calitate, pentru fiecare produs alimentar si agricol.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este responsabil pentru aprobarea procedurii de inregistrare si verificare a calitatii unui produs agricol sau alimentar, iar responsabil pentru respectarea acestor norme va fi ANPC-ul.
Printre sistemele de recunoastere a calitatii produselor alimentare sau agricole sunt IGP-ul – „Indicaţia Geografica Protejata”, DOP-ul – „Denumirea de Origine Protejata”, si STG-ul – „Specialitate Tradiţionala Garantata”. Prin respectarea acestor sisteme de calitate vom avea alimente obtinute din materie prima agricola foarte buna calitativ, acest fapt este benefic, intrucat incurajeaza dezvoltarea unei agriculturi porductive si calitative.
