Home / Cresterea animalelor / Capre din rasa Murciano Granadina

Capre din rasa Murciano Granadina

Caprele din rasa Murciano Granadina sunt cunoscute in popor si sub numele de capre Murciana. Exemplarele sunt crescute pentru productia ridicata de lapte si de carne. Sunt originare din Spania, au fost obtinute pe coasta de sud a Marii Mediterane in regiunea Muricia. Caprinele Murciana au devenit repede cunoscute si apreciate pentru calitati in tari ca Argentina, Brazilia, Mexic si Venezuela si Africa de Nord.

Sunt animale cu constutie simpla. Au dimensiuni mici, comparativ cu alte capre foarte apreciate, la maturitate femelele ating 30-50 kg iar tapii pot ajunge si la 60 kg. Copul este compact, usor alungit, acoperit uniform cu par scurt, subtire de culoare maro inchis sau negru. Masculii au parul mai lung, mai aspru si mai rezistent ca al femelelor.

Animalele prezinta dimorfism sexual accentuat, la masculi se evidentiaza barba pronuntata si prezenta coarnelor. Urechile sunt de dimensiuni medii orientate in sus si cozile sunt scurta. Femelele au ugere supradimensionate.  Ajung la maturitate sexuala devreme, la varsta de 6-7 luni iar fertilitatea este ridicate de peste 90%. Productia de lapte este ridicata, lactatia normala incepe la capre dupa a doua fatare. Laptele obtinut este de buna calitate iar continutl mediu de grasimi este de 5,7%.

Animalele se adapteaza usor la temperaturi rdicate si la climat semiarid. Este cel mai productiv animal in astfel de conditii. Ofera cantitati mari de lapte si cand conditiile de mediu nu ii sunt foarte prielnice, in aporximativ 280 de zile de lactatie poate produce 500 litrii de lapte.

Rasa Alb-albastra belgiana, influenta genei double muscling
Oaia cap negru - Carabasa de Teleorman

About Natalia p

Check Also

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit