Home / Stiri / Capsunul romanesc

Capsunul romanesc

Capsunul este o specie pomicola care produce economic inca din primul an de la plantare. Fructele sunt cautate datorita gustului, continutului bogat de vitamina C si alte substante utile pentru alimentatia omului. Fructele de capsun sunt precoce si ajung la maturitate in lunile mai, iunie. Productia poate poate fi valorificata foarte usor.
Capsunul este singura specie pomicola ce poate fi cultivata in sere si solarii. Datorita proprietatilor de crestere si cultivare, acest fruct poate fi consumat proaspat pe toata perioada anului. S-a adaptat foarte bine zonelor colinare, dar poate fi usor crescut si in celelate zone ale tarii.
Soiurile de capsun sunt clasificate in functie de tipul de fructificare: tipul de zi scurtă, care are o singură fructificare în timpul perioadei de vegetaţie; tipul remontant, acesta are si o fructificare secundară în timpul toamnei; tipul indiferent la fotoperioadă, acesta fructifică pe intreaga perioada de vegetaţie, până toamna târziu, când plantele treac în perioada de repaus vegetativ.
Fructele de capsun ajung la maturitate in lunile mai-iunie, capsunii crescuti in sere/solarii ajung la maturitate cu trei-patru saptamani inainte. Acestea sunt foarte bogate in vitamina C si mangan, si reprezinta remediu in buna functionare a sistemului nervos, sunt recomandate in insomnii, in stari anemice, astenie si in reglarea functionarii ficatului. Sucul de capsun are efect bactericid este consumat in apa sau in sifon, poate fi utilizat in cosmetica pentru vitalizarea tenului.
In Romania consumul de fructe de capsun este de 600 grame pe cap de locuitor, de trei ori mai mic fata de consumul din celelalte tari din Europa.  Productia de capsun de la noi este concentrata in zonele :Botosani, Suceava, Constanta, Giurgiu, Olt, Valcea, Gorj, Arad, Satu-Mare.

Produse ecologice expuse la "Târgul de Florii”
Reglementări legale privind livrarea laptelui de la 1 aprilie 2015

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit