Home / Legume / Cartoful mov, Solanum andigenum, afacere profitabila in agricultura

Cartoful mov, Solanum andigenum, afacere profitabila in agricultura

Cultura cartofului mov, Solanum andigenum, s-a dovedit a fi o afacere profitabila.

Caroful mov (Solanum andigenum), este o planta originara din Peru. Valoarea nutritiva a cartofului mov este extrem de ridicata, tuberculii sunt bogati in complexul de vitamine B (in special B6), au continut ridicat de vitamina C, minerale, magneziu, potasiu, fier, acid folic.  Acesti cartofi nu contin grasimi, au  nivel redus de calorii si sunt foarte bogati in antioxidanti.

Cresc si se dezvolta bine la  3.000 de metri altitudine, insa in ultimii ani au fost aclimatizati si in tara noastra.

Aspectul exterior este asemenea unui cartof obisnuit insa miezul este de culoare mov  intens, aproape violet.  Culoarea aceasta este data de continutul ridicat de antocianini, antioxidanti care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi ce sunt responsabili pentru aparitia cancerului, aceste substante se gasesc in cantiati foarte ridicate si in fructele de padure, rodii si varza rosie.

Beneficiile consumului de cartof mov asupra organizmului sunt numeroase: regleaza tensiunea arteriala, combate dezvoltarea celulelor maligne de tip canceros, ajuta la arderea grasimilor si a stratului adipos, incetineste procesul de imbatranire.
Cartofii mov au acelasi proces tehnologic de cultura ca si cartoful alb, obisnuit, operatiile specifice sunt aceleasi. Faptul ca sunt plante ce se dezvolta la altitudine inalta vine cu o serie de avantaje: rezistenta sporita la mana si alte boli specifice familiei Solanaceae.

Sunt plante foarte productive, la 1000 mp teren cultivat, productie de cartof mov ajunge la 3500kg.  In anul 2015 cultura cartofului mov a fost desemanta una dintre cele mai profitabile afaceri din agricultura.

La un hectar de teren insamantat se pot obtine 30 de tone de tuberculi, iar pretul de vanzare pentru un kg de cartof mov este de aproximativ 30 lei. Deci profitul unui fermier care s-a incumetat sa cultive cartof mov poate atinge 200.000 euro. La cantitati mari, pretul pentru un kilogram va trebui negociat, deci castigul total va fi  mai mic.

cartof mov

 

Cultura de usturoi verde in solarii
Soiuri de ardei dezvoltate la SCDL- Buzau

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit