Home / Legume / Cartoful mov

Cartoful mov

Cartoful mov este un soi exotic, originar din Peru, apreciat pentru proprietatile sale, superioare cartofului clasic, nutritive dar si curative (un excelent antioxidant si anticancerigen natural).

In Romania soiul a fost aclimatizat recent si este atat de scump incat fermierii care deja au incercat aceasta varietate vorbesc deja de castiguri ametitoare, de ordinul sutelor de mii de euro la ha!

Prima deosebire, care sare in ochi, fata de soiul autohton, este inedita culoare mov a miezului, culoare data de antocianina, o substanta naturala rara, cu un puternic efect antioxidant. In rest arata exact ca un cartof obisnuit.

Atat proprietatile sale anticancerigene cat si culoarea inedita care puncteaza in mare stil felurile de mancare preparate din acest soi, dar si gustul intens (cartoful mov este mult mai delicios decat cel obisnuit) fac din cartoful mov un produs foarte cautat si de aceea si foarte scump. Atat un kg de samanta cat si unul de cartofi de consum (tubercului) costa in jur de 30 lei.

Un calcul simplu arata ca investitia necesara cultivarii unui ha poate urca astfel pana la 20 000 de euro, insa profitul poate fi si de 10 ori investitia initiala in conditiile in care de pe un ha se pot recolta si 30 de tone de cartof mov, o productivitate superioara chiar si soiului autohton.

Cum se cultiva?

Tehnologia de cultura este aproape identica, cu cea folosita pentru soiul autohton. Se recomanda ca plante premergatoare paioasele, cerealele dar si legumele anuale.

Dupa recoltarea plantelor premergatoare se recomanda o aratura de toamna iar primavara, inainte de plantare se va face o lucrare simpla de mobilizare a solului.

Se planteaza in cuiburi si pe randuri, la o distanta de aprox. 50 de cm intre cuiburile de pe acelasi rand si una de aprox. 1 m intre randuri.

Atat plantarea cat si lucrarile ulterioare de intretinere se pot realiza atat mecanizat, cat si manual, tehnologia aleasa diferind in special in functie de dimensiunile suprafetei cultivate (adica mecanizat daca se face pe o suprafata intinsa, in camp deschis si manual daca se face in gradina din spatele casei).

La doua saptamani de la plantare se baga grapa (in cazul lucrarilor mecanizate) in vederea suprimarii buruienilor sau se sapa si se pliveste (in cazul lucrarilor manuale).

Irigarile se fac periodic, in functie de nevoile plantei si de frecventa precipitatiilor naturale. Tot timpul sapatul/prasitul si plivitul buruienilor se fac dupa irigare si nu invers.

Desi este mai rezistent la mana si la inghet decat cartoful obisnuit, este la fel de vulnerabil ca acesta cand vine vorba de gandacul de Colorado.

Din aceasta cauza, in majoritatea situatiilor, va fi nevoie de stropiri contra daunatorilor, cu acelasi insecticide din comert care sunt folosite si pentru cartoful obisnuit.

Foarte sanatosi si deliciosi, putinii cartofi mov care se produc in Romania (la ora actuala producatorii romani pot fi numarati pe degete) iau calea exportului in tari ca Italia sau Franta, insa pe masura ce numarul producatorilor va creste, vom ajunge sa ii vedem si pe tarabele din pietele noastre, la un pret mult mai accesibil decat cel cu care se vand acum (de regula online), in conformitate cu stravechea lege a cererii si ofertei.

Soiurile de rosii romanesti
Efectele nedorite ale fertilizarii in exces

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit