Home / Stiri / Cascavalul traditional de Vlăsinești este foarte apreciat si peste hotare

Cascavalul traditional de Vlăsinești este foarte apreciat si peste hotare

Produsele lactate provenite de la ferma Solomonescu alaturi de cascavalul de Vlasinesti, au devenit tot mai apreciate de consumatorii din tara noastra dar si de cei din Europa de Vest. Cascavalul Solomonescu ca si cel de Vlasinesti sunt produse atestate ca traditionale, iar concurenta benefica dintre cele doua companii producatoare au dus la produse finite de cea mai buna calitate.
Recent, Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani, a delcarat intr-o conferinta de presa ca se fac demersuri pentru a se atesta ca produs traditional un alt preparat din lapte, care sa aduca renume judetului Botosani: “Este o zonă unde au fost înregistrate câteva preparate tradiţionale, unice în România, fiind vorba despre smântână, brânză şi caşcaval cu specific local. Totodată, se intenţionează autorizarea ca produs tradiţional a caşcavalului de Săveni, un brand regional foarte important” . Tot din informatiile acestuie am aflat ca cascavalul de Vlasinesti, este foarte apreciat in restaurantele din toata tara. Aromele deosebite pe care le au produsele lactate de aici sunt oferite de flori precum bozul, cicoarea, coadaş oricelului, nalba, potbalul şi socul. Cristian Delibaş ne mai informeaza ca aceste produse au o traditie de peste 500 de ani, branza fiind cunoscuta de pe cand boierul Vlasian crestea cirezi mari de vite, si ca reteta de preparare a produselor a fost transmisa din mos-stramosi, ramanand neschimbata pana in ziua de astazi.
Localnicii ne-au informat ca dupa desfiintarea vechilor centre de colectare a laptelui, in 2000, ei s-au organizat in asociatii de de crescatori de vite, si din cauza aceasta in regiune foarte repede s-au dezvoltat micile fabrici de procesare a laptelui. Doamna Angela localnica ne-a spus: „La noi, cine să mai facă în casă produsele astea? Doar aşa, câteva bucăţi, să avem în casă. Tinerii, o parte sunt plecaţi în străintate, iar cei care au rămas cresc vite şi vând laptele la făbricuţele apărute şi la Vlăsineşti, şi în satul vecin, Miron Costin”.

Pomicultorii din Mures doresc schimbari in Programul Naţional de Dezvoltare Rurală
Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Vitivinicolă – Iaşi in pragul colapsului

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit