Factori care influenteaza productia de lapte la bovine

Cresterea bovinelor a fost si a ramas o ramura economica foarte importanta. Bovinele sunt cele mai mari animale din familia Bovidae, au talie variabila de 80 /180 cm si masa corporala cuprinsa intre 200 si 1750kg. Aceste animale valorifica rapid furajele in lapte, carne si energie. Pot fi crescute pentru lapte, carne, tractiune sau pentru carne-lapte si lapte-carne. Unul dintre […]

Continue reading »

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine sa se administreze cantitati bine proportionate de furaje, in functie de perioada de dezvoltare a animalului si in functie de anotimp. Furajele concentrate vegetale sunt graunte de cereale, seminte de plante leguminoase/ plante oleaginoase sau seminte de la alte plante furajere care nu au in […]

Continue reading »

Scopul ingrasarii purceilor si metodele de ingrasare

Scopul principal in cresterea suinelor este productia  de carne si grasime cu costuri minime. Obiectivele activitatii de crestere a purceilor sunt: realizarea unui spor zilnic de greutate, pentru ca perioada de ingrasare sa fie cat mai scurta; consumul de furaje sa fie optim, randamentul la sacrificare de carne si grasime sa fie mare; calitatea carnii si a grasimii sa fie […]

Continue reading »

Vacile de lapte, hranirea eficienta

Hranirea eficienta a vacilor de lapte este o masura care determina capacitatea naturala a animaleor de a transforma substantele nutritive din furaje in lapte.  Specialistii numesc “hraniere eficienta” transformarea a jumatate de kilogram de substante uscata consumata in lapte.  Aceasta este principalul factor ce trebuie luat in considerare cand se realizeaza dieta vacilor de lapte. Hranirea eficienta reprezinta cantitatea de […]

Continue reading »

Gestatia la Ovine. Recomandari pentru perioada de fatare

Gestatia la ovine dureaza 150 de zile.  Perioada de gestatie poata fi influentata de starea de intretinere a oii, daca animalul este bine ingrijit perioada de gestatie poate fi scurtata cu 2-3 zile. In prima luna de gestatie pentru prevenirea avorturilor se recomanda pastrarea aceluiasi regim de ingrijire si hranire ca in perioada de monta. In lunile 2 -3 de […]

Continue reading »

Hranirea oilor si caprelor, plante toxice ce trebuie evitate

In perioada de vara, masa verde disponibila din abundenta pe pasunile naturale favorizeaza si consumul unor plante care provoaca intoxicatii si tulburari gastrice oilor si caprelor. Datorita modului in care consuma hrana, caprele sunt in general mai putin afectate de ingerarea acestor plante (caprele nu consuma plantele in totalitate, si astfel ingereaza cantitati mai mici de compusi toxici). Dintre pantele […]

Continue reading »

Rasa de vaci Baltata Romaneasca descriere, specificatii

Baltata Romaneasca este o rasa autohtona,  obtinuta din incrucisarea taurinelor Sura de stepa transilvaneana cu rasa Simmental, a fost recunoscuta si inregistrata in 1959. Are insusiri deosebite, este crescuta pentru productia de lapte dar si pentru productia de carne.  Este principala rasa de bovine a tarii prin ponderea numerica. Rasa Baltata Romaneasca are urmatoarele caracteristici: inaltimea vacilor este de 133 […]

Continue reading »

Principalele rase de porci de carne crescute in Romania

Cresterea porcilor a constituit din cele mai vechi timpuri o preocupare importanta a fermierilor din tara noastra. In trecut erau crescute rasele primitive, autohtone precum Stocli şi Mangaliţa. Dupa instaurarea regimului comunist in tara au patruns rasele perfecţionate si ameliorate care convertesc usor furajele si au randament mare la taiere, precum Landrace si Marele Alb. Specific suinelor de carne este […]

Continue reading »

Porcii vietnamezi, rasa productiva si avantajoasa

Porcii vietnamezi sunt originari din sud-estul Asiei, sunt animale de talie relativ mica, cu picioare scurte, urechi mici si drepte, coada scurta si dreapta. Scroafele sunt corpolente si au talie mai mica fata de masculi. Porcii au randament foarte bun la taiere, peste 70% carne la carcasa. Rasa Co, creste in centrul Vietnamului, ajunge la greutarea de 45 de kilograme. […]

Continue reading »

Boli virale la iepuri

Bolile virale sunt transmise de virusuri, care se inmultesc necontrolat in organismul gazdei. Virusii sunt cei mai mici agenti patogeni, care se inmultesc in celulele vii. Sunt transmisi prin intermediul capuselor, tantarilor sau prin intermediul animalelor infectate. Principalele viroze care afecteaza iepurii sunt: Mixomatoza, Boala hemoragică a iepurilor, Turbarea, Boala lui Aujeszky (pseudoturbare). Mixomatoza este o infecte virala care se […]

Continue reading »

Galbeaza, boala mortala la oi, vaci si capre

Viermele de galbeaza, Fasciola hepatica, este un vierme parazit care traieste in ficatul animalelor rumegatoare ( oii, vacii, caprei) si se hraneste cu bila. Viermele de galbeaza se poate transmite si la om, care poate deveni gazda definitiva sau intermediara in ciclul de dezvoltare. Parazitul are doua gazde intermediare, prima fiind melcii, gastropodele, din corpul carora se elimina cercarii ce […]

Continue reading »

Rasa Alb-albastra belgiana, influenta genei double muscling

Rasa Alb-albastra belgiana este o rasa nou constituita, si a fost conceputa pentru productie ridicata de carne. Animalele din aceasta rasa au o conformatie extrema, au  in general musculatura trenului posterior hipertrofiata. La rasa pura Alb-albastre belgiana, peste 99% dintre animale prezinta gena care provoaca masa musculara bine dezvoltata. Aspectul double muscling se datoreaza unei mutatii a genei miostatinei, descoperite […]

Continue reading »

Capre din rasa Murciano Granadina

Caprele din rasa Murciano Granadina sunt cunoscute in popor si sub numele de capre Murciana. Exemplarele sunt crescute pentru productia ridicata de lapte si de carne. Sunt originare din Spania, au fost obtinute pe coasta de sud a Marii Mediterane in regiunea Muricia. Caprinele Murciana au devenit repede cunoscute si apreciate pentru calitati in tari ca Argentina, Brazilia, Mexic si […]

Continue reading »

Oaia cap negru – Carabasa de Teleorman

Rasa este reprezentativa pentru zona de sud a tarii. A fost omologata in  2010, si s-a raspandit repede in tara noastara datorita productiei crescute de lapte, carne si lana. Oaia este foarte bine adaptata conditiilor climatice din tara noastra. Rasa isi are originea in turcanele locale care au intrat in contact  in timpul transhumantei cu oile din rasa Bergamasca. Selectia […]

Continue reading »

Vaci rasa Holstein

Vacile din rasa Holstein, sunt originare din Olanda, si astazi sunt aproape cele mai raspandite vaci din lume. Sunt crescute in special pentru productia ridicata de  lapte dar si pentru carnea  gustoasa de calitate superioara. Conform datelor recenta in SUA aproximativ 90%  din totalul vacilor crescute, apartin rasei Holstein-Friza. Vacile Holstein au greutatea corporala cuprinsa intre 680-1180 kg, inaltimea medie […]

Continue reading »
1 2