Boli virale la rate si gaste I

Ratele si gastele sunt pasari rezistente la boli.  Daca sunt bine ingrijite rata de mortalitate la palmipede pana la varsta de valorificare poate ajunge pana la maxim 2%. Cele mai frecvente boli ce pot afecta aceste pasari sunt: coccidioza, botulismul,holera aviara, coriza, boala ochiului alb, paratifoza, spirochetoza, sinuzita, alte boli pot sa apara din cauza deficientelor nutritionale. Crescatorii de palmipede […]

Continue reading »

Crestera gastelor si a ratelor, importanta economica

Ratele si gastele sunt animale crescute din cele mai vechi timpuri pentru carnea, penele, ouale si ficatul gras. In trecut reprezentau sursa de hrana de baza, pentru ca sunt pasari putin pretentioase la conditiile de mediu si de hrana. Carnea si ouale de rata si gasca sunt surse de proteina de calitate foarte buna si asigura organismului vitaminele si mineralele […]

Continue reading »

Hrana ideala pentru animale: furaje concentrate vegetale, furaje de volum

Pentru o dezvoltare armonioasa a animalelor crescuta la ferma sau pe langa casa, este bine sa se administreze cantitati bine proportionate de furaje, in functie de perioada de dezvoltare a animalului si in functie de anotimp. Furajele concentrate vegetale sunt graunte de cereale, seminte de plante leguminoase/ plante oleaginoase sau seminte de la alte plante furajere care nu au in […]

Continue reading »

Gasca (Anserini), clasificare, performante productive

Gastele sunt pasari acvatice migratoare, ce fac parte din familia Anatidae. In Europa Centrala sunt foarte raspandite gastele cenusii din care provin gastele domestice. Gastele se clasifia in trei clase in functie de greutatea corpului: rase grele, rase semigrele si rase usoare. Gastele grele au greutate corporala intre 8-10 kg si au ritm de crestere rapid. Rasa Toulouse s-a format […]

Continue reading »

Principalele boli la gainile Brahma

Gainile Brahma mai sunt numite datorita dimensiunilor corporale si uriasul gainilor. Sunt crescute pentru calitatea si gustul deosebit al carnii. Gainile ajung usor la greutatea de cinci kilograme iar cocosii la opt. Dar si uriasii Brahma sunt sensibili la boli si daunatori. Iata care sunt principalele  boli ale acestor gaini: acariozele pielii si a penelor, astuparea gusii, boala marek, rahitismul, […]

Continue reading »

Factori care influenteaz productivitatea gainilor ouatoare

Productia de oua la gainile crescute in sistem intensiv este influentata in mod direct de factori precum: calitatea hranei, caldura, lumina si calitatea adapostului. Toti acesti factori sunt foarte strans legati intre ei si influenteaza productia de oua pe timpul anotimpului cald si pe durata iernii. Cu privire la perioada de iluminat toti crescatorii de pasari si specialistii s-au pus […]

Continue reading »

Rase grele de gaste – Rasa Toulouse

Gastele sunt pasari acvatice mari si robuste, cu aptitudini economice corelate direct cu greutatea corporala a exemplarelor adulte. In functie de greutatea corporala se impart in trei categorii: rase grele, rase semigrele si rase usoare. Gastele au ciocul mic si scurt, ingrosat la baza, picioarele sunt palmipede, mai lungi ca ale ratelor, alearga si zboara foarte bine. Se hranesc cu […]

Continue reading »

Jucatorii de Galati, porumbei apreciati in Romania si in Europa

Jucatorii de Galati sunt porumbei formati la Galati cu multi ani in urma. S-a format prin incrucisarea Rollerilor Orientali cu porumbei autohtoni. Sunt incadrati in categoria porumbeilor de agrement si ornamentali. Jucatorii au aptitudini de zbor speciale, pot desfasura un zbor de minim 30 de minute la inaltimi medii si mari,  in timpul zborului  fac tumbe si acrobatii. Capul are […]

Continue reading »

Hranirea puicutelor si a cocosilor tineri

Numerosi gospodari care cresc gaini prefera ca hrana acestora sa nu contina suplimente, asa ca opteaza pentru produse care nu  au anticoccidian sau produse naturale obtinute in fermele proprii, graunte (intregi sau macinate), masa verde, uruiala cu adaos de proteine ( soia, mazare, linte). Pentru  puicutele mai mari de 18 saptamani, crescute pentru oua, se recomanda intoducerea treptata, a hranei […]

Continue reading »

Rase de curci ameliorate

Spre deosebire da alte pasari de curte, curcile nu prezinta un numar mare de rase si variatii. Diferentele dintre rase constau in greutatea corporala, culoarea penajului, productia de oua si carne, calitatea si gustul carnii. In tara noastra Asociatia Pasarilor recunoaste opt rase de curcani: Bronze, Narragansett, White Holland, Black Spanish, Blue Slate, Bourbon Red, Beltsville Small si Royal Palm. […]

Continue reading »

Boli frecvente la gaini

Gainile sunt pasari crescute in gospodarie si in regim intensiv pentru carne si oua. La acestea pot aparea diferite boli din cauza dezechilibrului alimentar, agentilor patogeni si a conditiilor igenice precare.  Printre cele mai frecvente boli ce pot aparea la gaini sunt: aspergiloza, pesta galinara atipica, infectiile oculare, abcesul plantar, fracturile, holera, bolile ovariene, guta, variola galinara, pecinginea crestei. Aspergiloza […]

Continue reading »
1 2