Soiuri de nectarin ce primesc subventii prin PNDR 2014-2020

Netarinul, Prunus persica var. nucipersica, este considerat o mutatie accidentala a piersicului. Fructele de nectarin au compozitie chimica asemenatoare cu cele de piersic, diferenta dintre acestea se remarca prin lipsa firelor de par foarte fine la nectarin. Fructul este foarte apreciat pentru calitatile  nutritive deosebite si pulpa zemoasa cu gust delicios si dulce. Prin intermediul PNDR 2014-2020 guvernul doreste sa […]

Continue reading »

Ce se intampla cu bananele de cand sunt culese pana ajung in supermarket?

cultivare impachetare livrare de banane

Un clip filmat in Costa Rica la un renumit producator de talie mondial ne arata ce se intampla cu bananele de cand sunt culese. Fructele sunt culese cand sunt inca verzi, dar dupa ce au fost masurate si verificate ca indeplinesc toate criteriile. Dupa ce muncitorii, bananeros, s-au asigurat ca fructele sunt protejate, cu bucati de cauciuc si plastic impotriva […]

Continue reading »

Inmultirea speciilor pomicole. Soiuri de mar certificate

Activitatea de cercetare a Statiunii de Cercetare- Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi in domeniul inmultirii pomilor se axeaza pe doua directii principale: 1. Elaborarea si perfectionarea tehnologiilor privind producerea materialului saditor pomicol liber de boli virotice si de inalta valoare biologica la speciile mar, par, gutui, prun, cais, piersic, cires, visin si nuc. 2. Ameliorarea portaltoilor la speciile pomicole: mar, par, […]

Continue reading »

Plantarea capsunului de vara, soiurile Kimberly, Elianny si Alba

Pentru a beneficia de productie maxima de pe urma culturii de capsun in Romania se practica tot mai mult plantarea capsunului in lunile iulie-august, cu plante pastrate in conditii speciale. Acest tip de plantare a capsunului in lunile de vara are numeroase beneficii: productie din primul an de la infiintarea culturii; plantele au o dezvoltare mai buna, rezistenta mai ridicata […]

Continue reading »

Soiuri de zmeur

Zmeurul, Rubus idaeus L, este un semiarbust cu o înălţime de 1,5-2,5 m, cu un ciclu biologic bienal. Productia de fructe se obtine dupa al doilea an, aceasta variaza in functie de soi si de tehnologia utilizata, la 8-12 tone pe hectar. Daca plantatia este constituita din soiuri noi rezistente si imbunatatite productia poate fi si mai mare. Soiul de […]

Continue reading »

Cultura de goji in Romania

Fructele de goji sunt apreciate nu atat pentru gustul lor acrisor cat mai ales pentru proprietatile lor aproape miraculoase. Prin cantitatea mare de antioxidanti si vitamine incetinesc procesul de imbatranire, vin in ajutorul celor care au probleme cu metabolismul si combat si amelioreaza o serie de afectiuni, motiv pentru care 100 de grame de fructe goji se vand in supermarket […]

Continue reading »

Cultivarea capsunilor in sera

Exista cel putin doua elemente majore care pledeaza pentru cultivarea capsunilor in sere, in detrimentul cultivarii in camp deschis: in primul rand ca sera ii permite fermierului sa vina pe piata cu fructe proaspete mult mai devreme decat concurentii care le cultiva in camp deschis (nemaifiind atat de legat de conditiile meteo) si in al doilea rand, in sere capsunile […]

Continue reading »