Conopida timpurie, lucrari de intretinere a culturii

Conopida este o planta anuala din familia cruciferelor ce se cultiva in toata lumea pentru inflorescenta (capatana) de culoare alba, sidefie, verzuie sau violacee. Capatana de conopida este utilizata in diferite preparate culinare, fiarta, prajita, coapta, cruda sau murata. Inflorescenta conopidei este bogata in proteine, saruri minerale si vitaminele A si C. In tara noastra conopida se cultiva atat in […]

Continue reading »

Cultura tomatelor, procese tehnologice ce trebuie urmate pentru a obtine o recolta de cea mai buna calitate

Tomatele sunt plante cu pretentii ridicate fata de conditiile de mediu, clima si sol, de aceea este important sa acordati o atentie sporita tuturor procedelor tehnologice care pot influenta in mod direct cantitatea si calitatea tomatelor. Gustul fructelor (nivelul de aciditate si zaharuri) este influentat in primul rand de soiul cultivat. Soiurile hibride, ameliorate sunt mai rezistente la boli, daunatori, […]

Continue reading »

Lintea, proprietati benefice asupra sanatatii. Cultura ecologica de linte

Lintea Lens culinaris, este o planta anuala leguminoasa, scunda cu frunze  paripenat-compuse ce are seminte comestibile. Fructele plantei sunt pastai, asemena fructelor de mazare si fasole. Exista mai multe varietati de linte, semintele difera prin culoare, dimensiuni  si proprietati nutritive (canitatea de fibre). Semintele de linte pot avea culoare portocaliu, verde, maro si sunt foarte bogate in fibre, minerale (calciu, […]

Continue reading »

Boli la varza – II

4. HERNIA RADACINILOR LA BRASSICACEE – Plasmodiophora brassicae Aceasta ciuperca apare cu precadere in zonele ploioase, cu terenuri acide, patogenul nedezvoltandu-se pe soluri alcaline. Simptome: – pe organele aeriene: se observa piticirea plantelor, ingalbenirea si ofilirea frunzelor – pe radacini: se observa umflaturi sau strangulari Boala se manifesta din stadiul de rasad. Raspandirea in cultura se face prin intermediul: apei […]

Continue reading »

Boli la varza – I

1. MANA CRUCIFERELOR – Peronospora brassicae Protejarea culturii fata de aceasta boala este foarte importanta, deoarece un atac sever duce la scaderea semnificativa a productiei. Boala apare frecvent la plantele crescute inghesuit si este favorizata de conditiile de umiditate. Raspandirea are loc prin intermediul vantului si a stropilor de apa, iar transmiterea (de la an la an) se face prin […]

Continue reading »

Principalele boli la cultura de morcovi

Morcovul (Daucus carota) este sărac în calorii, în grăsimi și colesterol, completand aportul zilnic de nutrienți cu vitamine și fibre alimentare necesare sustinerii starii de sanatate a organismului. Principalele boli care pun in pericol cultura de morcovi: • PUTREGAIUL UMED: este produs de agentul patogen numit Ervinia carotovorra, boala debutand prin atacul in zona coletului, manifestandu-se cu aparitia unor pete […]

Continue reading »

Fainarea la castraveti

Castravetele, denumit stiintific Cucumis sativus, este o planta legumicola din familia Cucurbitaceae, fiind cultivat la scara larga, in vederea consumului alimentar. Este originar din India, ajungand sa se cultive in intreaga lume numeroase varietati. Atacul patogenului Sphaerotheca fuliginea, produce boala numita Fainare, lucru care determina reducerea semnificativa a productiei. Boala se manifesta pe toate organele aeriene ale plantei, frunzele fiind […]

Continue reading »

Ceapa metode de combatere a bolilor si daunatorilor

Ceapa – Allium cepa, este o planta legumicola intens cultivata in intreaga lume pentru bulbul plin de vitamine si minerale cu efecte miracuoase asupra organsmului. Este un aliment care se regaseste aproape zilnic pe mesele noastre, pe tot parcursul anului. Ceapa nu este o planta foarte pretentioasa fata de conditiile de cultura, se dezvolta insa foarte bine in soluri usoare, […]

Continue reading »

Plantarea si ingrijirea vinetelor

Pătlăgica vânătă sau Solanum melongena, face parte din familia botanică Solanaceae. Este originară din India, în secolul al XVII-lea pătrunzând în Europa, ajungând astăzi să se numere printre cele mai consumate legume. Răsadurile de vinete se plantează la 60 de zile de la semănarea în plăcile alveolare. Se urmărește ca plăntuța să fie bine dezvoltată, astfel încât să poată supraviețui […]

Continue reading »

Beneficiile broccoliului

Broccoli este una dintre cele mai iubite legume, indeosebi pentru valorile nutritionale si efectele benefice pe care le are asupra sanatatii. Pe de alta parte, supus la temperaturi mari (firbere) isi pierde din aceste valori. Valorile nutritionale ale broccoliului pentru 44 de grame: – Calorii: 27 kcal – Grasimi: 1 gram – Grasimi saturate: 0 grame – Carbohidrati: 6 grame […]

Continue reading »

Cultura de ardei iute asigura beneficii economice deosebite

Ardeiul iute este o planta perena, care a facut parte din alimentatia omului dintotdeauna. Planta de origine sud-americana este cunoscuta si sub denumirile de ardei chili, piper iute, chiper rosu, paprica, ciusca sau tusca. A devenit cunoscut pe continentul european in secolul 15, in epoca marilor descoperiri geografice. Plana de ardei iute  nu rezista bine la temperaturi scazute, fapt pentru […]

Continue reading »

Principalele boli care pot afecta cultura de salata verde, masuri de prevenire si tratamente chimice

Salata verde Lactuca sativa este o planta legumicola raspandita in toata emisfera nordica a Pamantului. Este un aliment plin de vitamine, minerale si numerosi copusi organici care au efecte benefice asupra organismului uman. Este ingredient de baza in retetele cu specific mediteranean si este  foarte apreciata in intreaga lume. Cultivarea intensiva a salatei a dus in timp la o serie […]

Continue reading »

Cultura de morcov o provocare pentru legumicultori

Morcovul, Daucus carota L. Familia Apiaceae, este cunoscut de mai bine de 4000 de ani. Este cultivat pentru radacina bogata in vitamine, minereale si alte substante benefice organismului uman. Morcovul prefera terenurile bine afanate, luto-nisipoase care sunt pregatite din toamna, dupa desfiintarea culturii premergatoare. Lucrarile specifice de pregatire a terenului sunt: discuirea cu grapa, fertilizarea cu ingrasamant chimic (superfosfat si […]

Continue reading »
1 2 3 4 5 8