Passiflora, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Passiflora sau floarea pasiunii (Passiflora incarnata) este un arbust originar din America de Sud (Brazilia), unde lujerii pot atinge lungimea de 9-12 m. Face parte din familia Passiflora si exista peste 400 de specii ale acestei plante, dintre care 30 sunt comestibile. Fructul pasiunii sau maracuja este folosit de bastinasi ca aliment, iar in scop terapeutic se recolteaza lujerii tineri […]

Continue reading »

Merisor: proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Merisorul (Vaccinum vitis idaea) este un arbust de talie mica ce se intalneste in zonele de munte din intregul lant al Carpatilor din tara noastra, pe pajisti, in luminisuri, la o altitudine de peste 1300 m. In popor merisorul este intalnit sub denumirile de cununita, afin rosu, pervica.  De la merisor sunt folosite in scopuri terapeutice frunzele si fructele. Atat […]

Continue reading »

Lemnul-dulce, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Lemnul-dulce sau raculet (Glycrrhiza glabra) este o planta perena, erbacee, sub forma de semi-arbust. Lemnul-dulce face parte din familia Fabaceae si este intalnit din Sudul Europei, Europa Centrala si Asia: China, India. Planta este folosita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale tamaduitoare. In popor, lemnul-dulce mai este numit si iarba dulce, radacina dulce, unghia gaii, iarba lui Daraboi. […]

Continue reading »

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

ceapa

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una dintre cele mai des intalnite legume in bucataria popoarelor lumii si una dintre cele mai vechi plante de cultura. In vorbirea populara, ceapa mai este intalnita sub denumirile de cepoi, arpagic, ceapa de apa, ceapa de gradina, caba, cebula, ceapa hasma, ceapa moldoveneasca, ceapa bulgareasca, […]

Continue reading »

Usturoi, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

usturoi

Usturoiul ( Allium sativum) este o planta erbacee din familia Apiaceae, intalnit la noi ca planta cultivata, leguma, condimentara, medicinala, originara din Asia Mica si Vestul Chinei. In vorbirea populara, usturoiul mai este numit si liu, ai de gradina, aniu, ostoroi. Poate fi consumat atat bulbul cat si frunzele in stare proaspata sau adaugat in timpul prepararii mancarurilor. Este bine […]

Continue reading »

Busuioc, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

busuioc

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta erbacee, inrudita cu menta, din familia Lamiaceae, originara din India, fiind numita si „planta regilor”. Este o planta condimentara, placut aromata, nelipsita din bucataria italiana, mult folosita si in cea asiatica. In traditia crestina, busuiocul este utilizat la stropirea cu apa sfintita, ca planta de cult. Se zice ca busuiocul este un simbol al […]

Continue reading »

Coada soricelului, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Coada soricelului proprietati beneficii si contraindicatii

Coada soricelului (Achillea millefolium) este o planta erbacee, inalta pana la 60-70 cm, vivace, din familia Compositae/Asteraceae. Creste prin locuri cultivate, dar mai ales prin fanete, pe marginea drumurilor si a raurilor, prin locuri virane, prin liziere. Intreaga planta are un miros placut, usor amarui si putin intepator. In tara noastra mai este cunoscuta si sub denumirea de alunele, bradatele, […]

Continue reading »

Plante medicinale. Tehnologia de cultura a Valerianei

Valeriana officinalis L este o planta erbacee din familia Valerianaceae, cunoscuta in popor si sub numele de odolean, navalnic, gusa-porumbelului sau iarba-pisicii. Planta are efecte terapeutice deosebite si este intens utilizata in industria farmaceutica sub diferite forme: tincturi, pulbere, infuzie, baie, comprimate, etc. Valeriana este cunoscuta pentru efectul sedativ puternic. Are actiune asupra sistemului muscular, relaxand musculatura interna si externa. […]

Continue reading »

Importanta economica a plantelor aromatice. Tipuri de plante cultivate in Romania – II

Coada soricelului este o planta aromatica si medicinala de la care pot fi utilizate toate partile. Beneficiile acestei plante sunt cunoscute inca din vremea vechilor greci, si exista o legenda despre cum a fost vindecat Ahile cu ceaiul de coada soricelului. In scop terapeutic coada soricelului poate fi utilizat pentru atenuarea hemoragiilor si a infectiilor, este cunoscuta pentru efectele benefice […]

Continue reading »

Importanta economica a plantelor aromatice. Tipuri de plante cultivate in Romania – I

Importanta economica a plantelor aromatice. Tipuri de plante cultivate in Romania In ultimii ani plantele aromatice a revenit in atentia operatorilor economici din diferite motive. Unul dintre motive este reprezentat de cercetarile stiintifice desfasurate de specialisti pentru a gasi remedii pentru diferite boli. Populatia urbana a devenit constienta de consecintele negative pe care le au substantele chimice de sinteza asupra […]

Continue reading »

Proprietatile miraculoase ale plantelor medicinale. Beneficiile rozmarinului

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o planta medicinala si aromatica ce provine din familia Lamiacee. Se regaseste in flora spontana in zona mediteraneana, dar poate fi cultivat cu succes si in gradina. Arbustul de rozmarin are talie mica si iubeste solurile calcaroase si zonele insorite. Rozmarinul este cunoscut ca planta aromatica extraordinare, potrivita pentru diferite tipuri de mancare pe baza de […]

Continue reading »

Cultura macului, o afacere inteligenta

Macul, Papaver somniferum este o planta decorativa si medicinala care se cultiva in gradina pentru aspectul placut si industrial pentru receptorul μ-opioid, opiul natural. Din opiu sunt extrase morfina, tebaina, codeina si oripavina  utilizate in industria farmaceutica. Macul poate fi cultivat in climat continental si cald, semintele incep sa germineze la 1 grad celsius, plantele tinere rezista bine la temperaturi […]

Continue reading »

Efectele benefice ale MARARULUI

Mararul are toate caracteristicile pentru a fi considerat un aliment valoros. Desi are putine calorii pe suta de grame, din punct de vedere al fitonutrientilor este la fel de bogat ca alte alimente cu valori calorice mai mari (nuci, cereale etc.) • Mararul consumat in stare proaspata este o sursa excelenta de vitamina C. Aceasta vitamina este un nutrient esential […]

Continue reading »

Papadia, planta medicinala cu efecte mai putin cunoscute. Cultura de papadie

Papadia Taraxacum officinale este o planta medicinala cu efecte miraculoare asupra sanatatii,  mai putin cunoscuta ce face parte din familia compositelor. Are frunze lungi, crestate, flori galbene gupate in capitule. Multi o cunosc sub numele de buha, cicoare, floarea sorului, flori-galbene, gusa – gainii, etc. Este o planta ce se gaseste in flora spontana in toate zonele din tara noastra, […]

Continue reading »

Cultura de cimbru. Planta aromatica cu beneficii economice crescute

Cimbrul – Satureja hortensis este un arbust peren din genul Satureja, familia labiatelor. Planta este scunda, rar depaseste 30 cm si este cultuvata pentru frunzele si florile bogate in uleiuri esentiale. Este o planta ce se gaseste in flora spontana in zona mediteraneana. Cimbrul este o planta cu continut ridicat de uleiuri, carvacol, linalol, pinen, borneol, timol, taninurile, substansele amare, […]

Continue reading »
1 2 3