Visinul Prunus cerasus este un foarte raspandit pom fructifer din familia Rosacea. Este un arbore de talie mica si poate atinge 6 m inaltime. Visinul este cultivat pentru fructele carnoase acrisoare, foarte bogate in substante minerale si vitamine. Din compozitia fructelor de visin nu lipsesc: zaharurile, acizii organici, proteinele, pectinele, …
Read More »Caisul, cresterea productiei de fructe prin taieri corect realizate
Caisul Prunus armeniaca, este un pom fructifer ce apartine familiei Rosaceae. Pomul de cais se caracterizeaza prin dimensiuni medii, coroana larga si deasa. Frunzele au forma lanceolata, lungime medie de 8 cm. Florile au cinci petale de culoare alb-roz si diametru de 2 – 4.5 cm. Fructul este carnos cu …
Read More »Fainarea marului – Podosphaera leucotricha – descriere, combatere si tratamente
Fainarea marului (podosphaera leucotricha), este o micoza ce se manifesta pe lastari , frunze, flori si fructe. Boala se manifesta pe tot parcursul perioadei de vegetatie afectand serios recoltele, mai ales la soiurile sensibile. Semnele bolii – simptome Chiar de la infrunzire, boala poate aparea pe frunzele tinere pe ambele …
Read More »Rapanul marului ( Venturia inaequalis) – descriere, combatere si tratamente
Rapanul marului sau Patarea cenusie (Venturia inaequalis), este una dintre cele mai frecvente micoze aparute la mar, fiind o rugina care apare pe toate partile verzi ale plantei cat si pe fructele din depozite. Boala se raspandeste mai ales in perioadele umede si calduroase sub doua forme: parazitara si saprofita. …
Read More »Cultura prunului
Prunul (Prunus domestica), este un arbore fructifer din familia rozaceelor. La romani este cunoscut ca “pom al vietii si al sperantei”. Se dezvolta foarte bine in toate zonele tarii noastre, de la campie pana in zona dealurilor subcarpatice si uneori pana la poalele muntilor. Are importanta economica deosebita datorita fructelor …
Read More »Soiuri de par recomandate de inginerii horticoli pentru infiintarea unei livezi
Parul, Pyrus comunis este un arbore cu frunze cazatoare, din familia Rosaceae, poate creste pana la 10-20 m inaltime si traieste aproximativ 70 de ani. Sunt cazuri deosebite in care pomul traieste si 200 de ani. Parul creste in regiuni cu clima temperata si umeda, rezista bine la frig, verile …
Read More »Stropirea pomilor fructiferi
Pomii din livada au nevoie de atentie deosebita, in special in primavara. Pentru a va bucura de fructe sanatoase de buna calitate se recomanda aplicarea de tratamente pentru combaterea daunatorilor, efectuarea taierilor specifice pentru fiecare soi in parte si fertilizarea livezii cu ingrasaminte naturale. Specialistii horticoli recomanda utilizarea solutiilor testate, …
Read More »Inmultirea speciilor pomicole. Soiuri de mar certificate
Activitatea de cercetare a Statiunii de Cercetare- Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi in domeniul inmultirii pomilor se axeaza pe doua directii principale: 1. Elaborarea si perfectionarea tehnologiilor privind producerea materialului saditor pomicol liber de boli virotice si de inalta valoare biologica la speciile mar, par, gutui, prun, cais, piersic, cires, visin …
Read More »Soiuri de piersic, ce primesc subventii prin noul PNDR
Piersicii sunt pomi fructiferi foarte roditori si profitabili. Importanta economica a livezilor de piersic sunt necontestate, iar Ministerul Agriculturii incurajeaza cultivarea si dezvoltarea livezilor prin acordarea de plati si subventii prin noul PNDR. Pentru a beneficia de fonduri europene, livada trebuie sa respecte anumite reguli. Printre conditii de numara aceea …
Read More »Livada de piersici, profit asigurat
Fructele de piersic aduc profit, deci daca doriti sa incepeti o afacere cu pomi fructiferi aceste fructe sunt foarte usor de valorificat. Piersicile au importanta economica deosebita si sunt foarte cautate pentru gustul dulce si aromat, continutul caloric redus si cantitatea mare de vitamine si minerale. Pentru a infinta o …
Read More »Cultura caisului, soiuri de caisi
Caisul este o specie pomicola pretentioasa la clima si sol, de aceea cultura acestuia este destul de dificila. Fructele sunt foarte apreciate datorita substantelor nutritive si a gustului dulce-acrisor, foarte aromat. Caisii se adapteaza bine in zonele de campie si coine joase, pana la 500 m altitudine, cu temperatura media …
Read More »Particularitati ale culturii de visin
Visinul este o specie pomicola ce trebuie cultivat in soluri cu fertilitate ridicata. Valorifica bine in terenurile nisipoase din sudul Olteniei, si nord-vestul Transilvaniei (daca este irigat). Poate fi cultivat fara problema pana la altitudinea de 750 m. Visinul este unul dintre cei mai rezistenti pomi la ger, face fata …
Read More »Uleiul de nuca, detinator de plantatie de nuci in Franta
In Franta micul pomicultor face totul mecanizat de la productie pana la imbuteliere si vanzare de produs astfel incat datorita utilajelor tehnologice performante un sigur om poate tine o intreaga plantatie de nici pentru vanzarea de ulei de nuca. Vezi acest video
Read More »Cultivarea Smochinului (Ficus carica)
Smochinul este un arbore mic, originar din Asia de Sud si Zona Mediteraneana. Pomii au inaltime mica, aproximativ patru metrii, frunze mari foarte lobulate si scoarta neteda de culoare gri. Smochinii pot face pana la trei recolte pe an si ating varsta de 80 de ani. In tara noastra sunt …
Read More »Dezvoltarea livezilor de nuc
Nucul este o specie pomicola cu importanta economica deosebita. Este foarte apreciat din cele mai vechi timpuri pentru fructele sale bogate in elemente nutritive ridicate, a lemnului de calitate exceptionala si a celorlalte organe (frunze) folosite in industria farmacetuica. Fructele de nuc sunt alimente complete, ce contin substanţe grase, substanţe …
Read More »