Soiuri de visin productive cu importanta economica deosebita

Visinul Prunus cerasus este un foarte raspandit pom fructifer din familia Rosacea. Este un arbore de talie mica si poate atinge 6 m inaltime. Visinul este cultivat pentru fructele carnoase acrisoare, foarte bogate in substante minerale si vitamine. Din compozitia fructelor de visin nu lipsesc:  zaharurile, acizii organici, proteinele, pectinele, substantele tanoide, ionii minerali (K, P, Ca, Mg), vitaminele PP, […]

Continue reading »

Caisul, cresterea productiei de fructe prin taieri corect realizate

Caisul Prunus armeniaca, este un pom fructifer ce apartine familiei Rosaceae. Pomul de cais se caracterizeaza prin dimensiuni medii, coroana larga si deasa. Frunzele au forma lanceolata, lungime medie de 8 cm. Florile au cinci petale de culoare alb-roz si diametru de 2 – 4.5 cm. Fructul este carnos cu gust dulce acrisor foarte aromat si poate fi acoperit de […]

Continue reading »

Fainarea marului – Podosphaera leucotricha – descriere, combatere si tratamente

Podosphera leucotricha fainarea marului pe fruct semne ale bolii

Fainarea marului (podosphaera leucotricha), este o micoza ce se manifesta pe lastari , frunze, flori si fructe. Boala se manifesta pe tot parcursul perioadei de vegetatie afectand serios recoltele, mai ales la soiurile sensibile. Semnele bolii – simptome Chiar de la infrunzire, boala poate aparea pe frunzele tinere pe ambele fete, ca o pasla albicioasa data de dezvoltarea hifelor fungilor, […]

Continue reading »

Rapanul marului ( Venturia inaequalis) – descriere, combatere si tratamente

Cum arata rapanul marului

Rapanul marului sau Patarea cenusie (Venturia inaequalis), este una dintre cele mai frecvente micoze aparute la mar, fiind o rugina care apare pe toate partile verzi ale plantei cat si pe fructele din depozite. Boala se raspandeste mai ales in perioadele umede si calduroase sub doua forme: parazitara si saprofita. Descriere si simptome Infectiile primare se produc la nivelul frunzei […]

Continue reading »

Cultura prunului

Prunul (Prunus domestica), este un arbore fructifer din familia rozaceelor. La  romani este cunoscut ca “pom al vietii si al sperantei”. Se dezvolta foarte bine in toate zonele tarii noastre, de la campie pana in zona dealurilor subcarpatice si uneori pana la poalele muntilor. Are importanta economica deosebita datorita fructelor carnoase, de culoare albastru inchis sau galbui, ce isi gasesc […]

Continue reading »

Soiuri de par recomandate de inginerii horticoli pentru infiintarea unei livezi

Parul,  Pyrus comunis este un arbore cu frunze cazatoare, din familia Rosaceae, poate creste pana la 10-20 m inaltime si traieste aproximativ 70 de ani. Sunt cazuri deosebite in care pomul traieste si 200 de ani. Parul creste in regiuni cu clima temperata si umeda, rezista bine la frig, verile calde si secetoase afecteaza calitatea fructelor. Fructul acestui arbore este […]

Continue reading »

Stropirea pomilor fructiferi

Pomii din livada au nevoie de atentie deosebita, in special in primavara. Pentru a va bucura de fructe sanatoase de buna calitate se recomanda aplicarea de tratamente pentru combaterea daunatorilor, efectuarea taierilor specifice pentru fiecare soi in parte si fertilizarea livezii cu  ingrasaminte naturale. Specialistii horticoli recomanda utilizarea solutiilor testate, avizate si omologate de catre Comisia Interministeriala de Omologare a […]

Continue reading »

Inmultirea speciilor pomicole. Soiuri de mar certificate

Activitatea de cercetare a Statiunii de Cercetare- Dezvoltare pentru Pomicultura Iasi in domeniul inmultirii pomilor se axeaza pe doua directii principale: 1. Elaborarea si perfectionarea tehnologiilor privind producerea materialului saditor pomicol liber de boli virotice si de inalta valoare biologica la speciile mar, par, gutui, prun, cais, piersic, cires, visin si nuc. 2. Ameliorarea portaltoilor la speciile pomicole: mar, par, […]

Continue reading »

Soiuri de piersic, ce primesc subventii prin noul PNDR

Piersicii sunt pomi fructiferi foarte roditori si profitabili. Importanta economica a livezilor de piersic sunt necontestate, iar Ministerul Agriculturii incurajeaza cultivarea si dezvoltarea livezilor prin acordarea de plati si subventii prin noul PNDR. Pentru a beneficia de fonduri europene, livada trebuie sa respecte anumite reguli. Printre conditii de numara aceea ca materialul saditor sa fie obtinut la una dintre statiunile […]

Continue reading »

Livada de piersici, profit asigurat

Fructele de piersic aduc profit, deci daca doriti sa incepeti o afacere cu pomi fructiferi aceste fructe sunt foarte usor de valorificat. Piersicile au importanta economica deosebita si sunt foarte cautate pentru gustul dulce si aromat, continutul caloric redus si cantitatea mare de vitamine si minerale. Pentru a infinta o livada de piersici aveti nevoie de teren (inchiriat sau cumparat), […]

Continue reading »

Cultura caisului, soiuri de caisi

Caisul este o specie pomicola pretentioasa la clima si sol, de aceea cultura acestuia este destul de dificila. Fructele sunt foarte apreciate datorita substantelor nutritive si a gustului dulce-acrisor, foarte aromat.  Caisii se adapteaza bine in zonele de campie si coine joase, pana la 500 m altitudine, cu temperatura media anuala de 10-11 grade celsius, cu veri calduroase. Nu are […]

Continue reading »

Particularitati ale culturii de visin

Visinul este o specie pomicola ce trebuie cultivat in soluri cu fertilitate ridicata. Valorifica bine in terenurile nisipoase din sudul Olteniei, si nord-vestul Transilvaniei (daca este irigat). Poate fi cultivat fara problema pana la altitudinea de 750 m. Visinul este unul dintre cei mai rezistenti pomi la ger, face fata pentru perioade scurte si temperaturilor de -30 de grade. Pragul […]

Continue reading »

Dezvoltarea livezilor de nuc

Nucul este o specie pomicola cu importanta economica deosebita. Este  foarte apreciat din cele mai vechi timpuri pentru fructele sale bogate in elemente nutritive ridicate,  a lemnului de calitate exceptionala si a celorlalte organe (frunze) folosite in industria farmacetuica.  Fructele de nuc sunt alimente complete, ce contin substanţe grase, substanţe proteice, hidraţi de carbon, substanţe minerale si vitamine. Nucii sunt […]

Continue reading »
1 2