Home / Vita de vie si vin

Vita de vie si vin

Fainarea Vitei-de-vie

Agentul patogen: UNCINULA NECATOR – este ciuperca răspunzătoare pentru apariția Făinării, aceasta fiind considerată alături de Mana și Putregaiul Viței-de-Vie, drept cea mai păgubitoare boală. A fost observată și descrisă pentru prima dată în Europa de către horticultorul Tucker în Anglia anilor 1845, forma conidiană a acestei ciuperci purtând numele …

Read More »

Sapte pasi esentiali pentru a obtine un vin bun

Tehnologia de obtinere a vinului este complexa, este o adevarata stiinta care implica cunoasterea proceselor fizico-chimice utilizate la prepararea vinului. Calitatea licorii lui Bachus este conditionata de mai multi factori, incepand cu structura strugurilor, vinificatia primara, fermetarea mustului, stabilizarea si invechirea vinului. 1. Un factor care influenteaza in mod direct …

Read More »

Struguri negri de masa

Se pare ca cercetatorii descopera  permanent noi beneficii si efecte miraculoase asupra sanatatii produse de strugurii negri de masa. Strugurii sunt bogati in vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D, P  si in saruri minerale, precum cele de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, …

Read More »

Lucrari de vara specifice la vita de vie

Lucrarile la plantatia de vita de vie imbunatatesc productia si calitatea boabelor de struguri obtinute. De aceea in fiecare anotimp este bine sa se respecte lucrarile specifice de intretinere. Dupa ce in luna mai s-au plivit lastarii fara rod si cei slab dezvoltati, pentru ca butucii sa fie mai aerisiti …

Read More »

Feteasca Neagra, struguri aromati si vinuri viguroase

Unul dintre soiurile de vin foarte apreciate in tara noastra este Feteasca Neagra. Numerosi specialisti l-au apreciat ca fiind un vin pretios, care nu permite greseli. De aceea, calitatea sturgurilor din care se obtine vinul Feteasca Neagra, trebuie sa fie cea mai buna. Alti factori care influenteaza gustul si aspectul …

Read More »

Maine se va discuta Noua Lege a viei si vinului

Noile norme Europene interzic marirea suprafetei cultivata  cu vita de vie si obliga tara noastra sa distruga plantatiile neautorizate care insumeaza 100.000 ha. Conform noii legislatii din 2016 nu se mai acorda autorizatii de plantare de vita de vie pe suprafete noi. Petre Calin Mocanu, consilier in Organizatia Nationala Interprofesionala …

Read More »

Boli si daunatori ce afecteaza plantatia de vita de vie

Pentru a beneficia de o productie fructuoasa de struguri neafectata de boli si daunatori – mana, făinarea, putregai  sau  acarienii sunt  necesara tratamente de preventie. Prima masura  fito-sanitara care trebuie luata este aplicarea de substanţe specifice profilactice. Mana (Plasmopara viticola), este cea mai cunoscuta si mai agresiva boala la vita …

Read More »

Micoze la vita de vie – Mana vitei de vie

Vita de vie este frecvent afectata de diferiti agenti patogeni sau daunatori care pot provoca boli grave si ca urmare o productie scazuta. Cei mai raspanditi agenti patogeni care afecteaza aceste plante sunt virusurile, bacteriile si ciupercile. Micozele sunt boli provocate de diferite ciuperci,  acesta afecteaza funzele, lastarii si fructele …

Read More »

Cum se taie vita de vie

Pentru ca ne aflam in plin sezon al taierii viilor, este important sa stim cum se realizeaza corect aceasta operatiune pentru ca, desi pare greu de crezut, cea mai mare parte a viticultorilor amatori, fac numeroase greseli atunci cand efectueaza aceasta lucrare anuala. De ce este nevoie sa taiem via? …

Read More »

Cum se face un vin bun

Desi multi producatori extrag, toamna de toamna, licoarea lui Bachus din struguri, marea majoritate o fac dupa ureche, cu rezultate care depind mai mult de noroc decat de priceperea viticultorului. Daca va numarati printre ei sau pur si simplu tocmai ati infiintat o platatie de vita de vie si vreti …

Read More »

Aboneaza-te gratuit