Home / Stiri / Ce contine laptele?

Ce contine laptele?

Laptele este lichidul alb-galbui cu gust dulceag, miros placut, secretat de glandele mamare ale femelelor de mamifere: vaci, oi, capre, bivolite, etc. Compozitia chimica a laptelui difera in functie de specie, rasa, alimentatie, varsta, starea de sanatate a animalului.
Studiile au aratat ca prin consumul de lapte organismul este imbogatit cu: calciu, proteine, potasiu, fosfor, vitamina D, vitamina B12, Vitamina A, riboflavine si niacina.
Laptele de vaca are un continut de apa de aproximativ 87,5% si substanta uscata totala de 12,5% ( grasime, proteine, lactoza, substante minerale, vitamine si enzime).
Substantele organice care intra in compozitia laptelui sunt: grasimea, substante azotate, substante neazotate, vitamine(A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C, D, E, K, P). Vitamina D are un rol important in mentinerea in stare buna a sistemului osos. Complexul de vitamine B, are rol important in formarea globulelor rosii si mentinerea sanatatii tesutului nervos.
Substantele anorganice ce intra in compozitia laptelui sunt: calciu, sodiu, mangan, fier, cobalt, cupru, zinc,  floruri, cloruri, ioduri. Aceste substante au rolul de a pastrea tensiunea arteriale in limitele normale.
In compozitia laptelui se gasesc si grasimi in limite destul de largi. Din punct de vedere chimic acestea contin: gliceride si substante de asociatie(fosfolipide, steroli, pigmenti, vitamine liposolubile, acizi grasi liberi).Lipidele se gasesc in lapte sub forma de globule de grasime de forma usor eliptica, globule ce sunt inconjurate la suprafata de o membrana lipoproteica.
In functie de specie si rasa continutul de proteine din lapte variza. Exista trei grupe de proteine: cazeina, proteinele zerului si proteozo-peptonele.

Ministerul Agriculturii a atestat 386 de produse traditionale
Agricultura din Romania: productie mare si profit minim

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit