Ce se intampla cu bananele de cand sunt culese pana ajung in supermarket?

cultivare impachetare livrare de banane

Un clip filmat in Costa Rica la un renumit producator de talie mondial ne arata ce se intampla cu bananele de cand sunt culese.

Fructele sunt culese cand sunt inca verzi, dar dupa ce au fost masurate si verificate ca indeplinesc toate criteriile. Dupa ce muncitorii, bananeros, s-au asigurat ca fructele sunt protejate, cu bucati de cauciuc si plastic impotriva loviturilor si a altor factori, ramurile sunt taiate cu macheta. Frunzele ramase apoi sunt lasate pe pamant, printre bananieri si servesc pe post de ingrasamant.

Bananele sunt transportate apoi, printr-un sistem de cabluri tras cu magarii, in locul din ferma unde sunt ambalate. Dar inainte sa ajunga in cutiile imense pe care toti le cunoastem, mai au de parcurs cativa pasi. Bananele recoltate sunt inregistrate in sistem, se stie foarte bine cine sunt cei care le-au cules si de unde. Daca nu corespund standardelor, fructele sunt trimise inapoi.

Bananele sunt apoi spalate cu o combinatie de apa cu clor. Apoi sunt taiate in manunchiuri si bagate in apa, pentru a fi curatate si mai bine si pentru a fi protejate, in acelasi timp. Sunt verificate din nou, sunt taiate in “ciorchine” de cate 5 sau 7 si lasate sa pluteasca din nou, pana la urmatoarea zona din fabrica. Acolo, sunt cantarite si marcate cu celebrele etichete. Li se aplica apoi o substanta care pastreaza prospetimea fructelor. Ajung imediat la ambalat, unde sunt puse in cutii speciale, cu gaurele, pentru a permite o buna ventilatie si pentru a le permite fructelor sa se coaca. Cutiile din carton sau din materiale reciclate trec prin inca un punct de control, dupa care sunt pregatite pentru transport.

Tot acest proces dureaza cam doua-trei ore. De atata timp au nevoie bananele de cand sunt culese pana cand ajung in cutii, ambalate frumos si gata de drumul spre alte tari, supermarketuri, apoi la tine in cos.

https://www.youtube.com/watch?v=ePHqUbHBlHY

 

 

Sursa: supertari.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *