Home / Legume / Ceapa ( Allium cepa) . Soiuri autohtone de ceapa

Ceapa ( Allium cepa) . Soiuri autohtone de ceapa

Ceapa, allium cepa, este una dintre cele mai folosite si mai apreciate legume din intreaga lume. Si in tara noastra ceapa este intens cultivata pentru gustul deosebit si pentru proprietatile benefice asupra sanatatii.

Ceapa poate fi utilizata cruda, coapta, fiarta, murata sau uscata. Datorita tiosulfinatelor pe care le are in compozitie are proprietati antimicrobiene, antibiotice si antiinflamatoare. Lupta eficient impotriva unor bacterii rezistente precum E. Coli si Salmonella.

Dintre soiurile romanesti, sunt intens cultivate:

Soiul Diamant. Este cel mai cultivat soi pe teritoriul tarii noastre. Soiul omologat din 1977 se seamana direct in camp. Bulbul este aproape sferic, iar greutatea este de 120-300g. Foile exterioare sunt de culoare  galben-auriu, cele interioare au culoare alb si sunt extrem de suculente.  Gusul este dulce-placut, putin iute.  Ceapa din soiul Diamant se pastreaza foarte bine iarna.

Ceapa aurie de Buzau, este un soi care se cultiva direct prin rasad, dar si semanat direct in camp. Soiul inscris din 1971 la ISTIS ( Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor) are o perioada de vegetatie de 135- 145 zile. Bulbul este mare, de forma tronconica, alungit mult spre baza si rotunjit la partea superioara. Greutatea bulbului variaza intre 250-300g. Rezistenta la mana este mijlocie, capacitatea de pastrare este medie.

Rosia de Fagarasi este un soi ce se cultiva intens in zona Transilvaniei. A fost omologat in anul 1952. Se dezvolta foarte bin in zonele cu umiditate crescuta de aceea nu se recomanda cultivarea acestui soi in zonele secetoare. Bulbul ajunge la 120-150 g si are forma sferic-turtita. Tunicile exterioare sunt rosii-violacee intense. Perioada de vegetatie este scurta de 130-140 de zile. Rosia de Fagarasi rezista foarte bine la mana si viroze.

Rosie de Aries este un soi foarte timpuriu omologat din 1952. Bulbii au forma sferica si ajung la 100-200g.  Tunicile pergamentoase exterioare au culoare rosie-violacee intensa. Capacitatea de pastrare este scazuta.

Ariana este un soi semitardiv omologat in anul 2000, foarte productiv, cu bulb de culoare bruna-maronie de forma ovoida.  Ceapa Ariana rezista foarte bine la mana si putregai alb.

Luciana este un alt soi semitardiv recent obtinut, in anul 2000. Bulbul este mare, ajunge la 125 g si  are culoare maro.  Rezista foarte bine la mana si are grad de rezistenta mijlociu la putregaiul alb. Capacitatea de productie a cepei Luciana este foarte ridicata.

soiuri de ceapa autohtone

Ridichea, Raphanus sativus, tehnologie de cultura
MAZAREA (Pisum sativum L.). Specificatii planta si zone de cultura

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit