Home / Diverse / Ceapa metode de combatere a bolilor si daunatorilor

Ceapa metode de combatere a bolilor si daunatorilor

Ceapa – Allium cepa, este o planta legumicola intens cultivata in intreaga lume pentru bulbul plin de vitamine si minerale cu efecte miracuoase asupra organsmului. Este un aliment care se regaseste aproape zilnic pe mesele noastre, pe tot parcursul anului.

Ceapa nu este o planta foarte pretentioasa fata de conditiile de cultura, se dezvolta insa foarte bine in soluri usoare, bine afanate si bogate. La aceasta cultura trebuie acordata o  atentie speciala proceselor de prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor.

Cei mai frecventi agenti patogeni care afecteaza culturile de ceapa sunt: Mana (Perenospora destructor(Berk.)Casp.), Alternarioza cepei (Alternaria porri(Ell.)et Neerg.) Putregaiul alb, Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa, Rugina cepei. Daunatorii care afecteaza grav culturile de ceapa sunt: tripsul cepei, nematodul bulbilor, musca cepei, gargarita cepei, etc.

Mana cepei este o boala produsa de Peronospora destructor si se maifesta la inceput pe frunze, apar pete alungite de culoare verde deschis spre galben, pe acestea se formeaza un puf violet deschis. Tesuturile afectate se inmoaie, frunza putrezeste si cade pe sol. Aparitia bolii este favorizata de umiditatea excesiva si temperaturi cuprinse intre 12-17 grade celsius.

Pentru prevenire se recomanda distrugerea resturilor vegetale si efectuarea unei araturi adanci dupa eliberarea terenului, efectuarea de tratemente preventive cu substante chimice specifice: Bravo 500 SC, Dithane M45, Acrobat MZ 90/600 WP, Aliette 80 WG.

Ingalbenirea si piticirea cepei este o boala produsa de virusul Onion yellow dwarf. Simptomele sunt vizibile la plantele tinere a caror frunze se ingalbenesc la baza, se aplatizeaza si se culca la pamant. Vectorul de transmitere a bolii sunt afidele, deci cultura afectata trebuie tratata importiva daunatorului, pentru combaterea Onion yellow dwarf virus nu exista tratament!

Putregaiul cenusiu al cepei este produs de ciuperca Botrytis allii. Pe frunzele plantelor infestate se observa pete mici albe, cand atacul este intens frunzele se usuca. Daca atacul se manidesta aproape de finalul perioade de vegetatie, foile bulbului capata culoare galben si se inmoaie, ulterior se va observa si mucegaiul brun-cenusiu.  Pentru prevenirea si combaterea putregaiului censiu se pot aplica tratamente chimice cu Bravo 500 SC, Rovral 500 SC, Teldor 500 SC.

Putregaiul alb al cepei este provocat de ciuperca Sclerotium cepivorum si afecteaza intreaga planta (frunzele si bulbul). Frunzele se ingalbenesc, se ofilesc si cad, bulbii afectati se inmoaie si putrezesc. Pe radacini, pe frunze si pe bulbii afectati se poate observa un puf vascos de culoare alb. Pentru a preveni aparitia putregaiului alb trebuie respectata rotatia culturii, eliminarea din cultura a plantelor bolnave, utilizarea de bulbi sanatosi, tratati cu Rovral 500 SC. la semanat.

Tripsul cepei este un daunator ce afecteaza grav cultura de ceapa, acesta poate fi inlaturat prin tratamente chimice cu:  Mospilan 20 SG (1.5 gr/ 6 l apa), Actara 25 WG (0.2 kg/ha), Confidor Energy (1.3 l/ha), Faster 10 CE (2 ml in 6.6 l apa), Karate Zeon 50 CS.

combaterea bolilor la ceapa

Fainarea la castraveti
Plantarea si ingrijirea vinetelor

About Natalia p

Check Also

Seminte profesionale ardei Kapia

Dinamica F1 RZ Ardei Kapia cu fructe foarte mari. Planta are creștere puternică dar compactă, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit