Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una dintre cele mai des intalnite legume in bucataria popoarelor lumii si una dintre cele mai vechi plante de cultura. In vorbirea populara, ceapa mai este intalnita sub denumirile de cepoi, arpagic, ceapa de apa, ceapa de gradina, caba, cebula, ceapa hasma, ceapa moldoveneasca, ceapa bulgareasca, hagima, hajma, samulastra, teapa, teapi, tepoi. In China antica, ceapa era cultivata ca o planta ce imbunatateste memoria si inteligenta. Medicii antici greci ii cunosteau calitatile antiinflamatoare si tonice, considerand-o un remediu pentru pastrarea sanatatii si longevitatii. In Egiptul antic, ceapa era oferita ca ofranda zeilor. Toate popoarele Europei consumau ceapa, iar in timpul epidemiilor de ciuma ceapa era folosita ca amulet. Ceapa era inclusa in alimentatia soldatilor care mergeau la razboi. In al doilea razboi mondial, ceapa era consumata pentru a grabi vindecarea si calmarea durerilor. Este o leguma ce poate fi folosita atat in stare cruda in salate cat si pentru imbunatatirea gustului diferitelor mancaruri. Ceapa este la indemana tuturor si e bine sa ii cunoastem efectele benefice pentru a putea beneficia de valoarea substantelor active continute de ea. In scop medicinal se recolteaza firele verzi de ceapa tanara si bulbii de ceapa, spre sfarsitul verii. De la ceapa tanara se consuma in stare proaspata frunzele lungi si verzi, iar de la cea ajunsa la maturitate, bulbul. Cel mai bine se asimileaza toate substantele nutritive daca ceapa este consumata dimineata. Exista mai multe soiuri de ceapa: verde, alba, rosie, galbena, dar toate au aceleasi proprietati terapeutice. Mirosul ascutit, intepator, al cepei se datoreaza compusilor de sulf pe care-i contine. Prin taierea cepei se elibereaza alil sulfurat, gaz ce ne irita putin ochii si mucoasele. In salate se folosesc soiurile putin mai „dulci”, iar celelate in preparatele culinare.
Ceapa: caracteristici generale.
Radacina este firoasa si porneste din discul de la baza bulbului. Frunzele sunt liniare, cilindrice, Din interiorul bulbului creste in al doilea an o tulpina cilindrica, goala in interior, inalta pana la 60 cm. Florile sunt alb-galbui, mici, dispuse in umbrela globulara. Din flori se formeaza seminte mici, negre, inchise in capsule. Ceapa contine vitaminele: C, B1, B2, B6, E, PP, carotin, acid folic; saruri minerale de siliciu, seleniu, sulf, sodiu, iod, fosfor, sulf, caliu, fier; substante active: alicina, flavonoide (cea mai importanta este quercitina), fitohormoni: auxine, giberline; uleiuri eterice, acizi organici, fermenti, acid citric, fitoncide, ulei volatil bogat in cistein-sulfoxizi, tiosulfinate, zaharoza, steroli, saponine, enzime (alinaza). Ceapa are proprietati antiinflamatoare, antiseptice, analgezice, emoliente, diuretice, antimicrobiene, febrifuge, stomahice, expectorante, antihelmitice, antitusive, antitrombozice, afrodiazice, hipoglicemiante, actioneaza ca echilibrant glandular. Alicina continuta de ceapa este un antibiotic puternic, avand si rol expectorant.
Ceapa: proprietati si beneficii
- Ceapa este un remediu in raceli, tuse, tuse convulsiva. Are proprietati antiinflamatoare si emoliente, ajutand la eliminarea secretiilor bronhice si la refacerea epiteliilor afectate de infectia tractului respirator. Impreuna cu usturoiul ajuta la combaterea racelilor in formele incipiente. Tiosulfatii continuti ii confera cepei o actiune antiastmatica si antiinflamatoare, fiind benefica in afectiunile bronho-pulmonare. Ceapa verde este un adjuvant in astmul bronsic, in viroze.
- Produsii activi din ceapa sunt benefici in tratarea litiazei renale cu urati. Ei ajuta la dizolvarea calculilor formati si previn formarea noilor calculi.
- Curele cu ceapa imbunatatesc coordonarea motorie la persoanele in varsta.
- Consumul zilnic de ceapa cruda scade glicemia, dar nu reduce nivelul glicemiei la cei sanatosi. Ceapa contine glucochinina care stimuleaza pancreasul sa secrete insulina.
- Ceapa activeaza sistemul nervos central generand o stare de optimism, dorinta de actiune, imbunatateste irigarea creierului si protejeaza neuronii. Sulful continut regenereaza sistemul nervos. Ceapa este benefica in fazele de inceput ale bolii Alzheimer, cand este afectata memoria de scurta durata. De asemenea, ceapa actioneaza ca un somnifer natural fara efecte secundare si ajuta persoanele varstnice sa se odihneasca mai bine si sa se refaca prin somn.
- Diminueaza nivelul colesterolului seric si previne ateroscleroza, ischemia cardiaca, hipertensiunea. Ajuta la reglarea metabolismului lipidelor si la normalizarea circulatiei sanguine. Fluidifica sangele si reduce riscul aparitiei trombozei, a infactului miocardic, reduce tensiunea oculara. Actionand ca un puternic diuretic, ceapa detoxifica organismul si reda supletea arterelor. Ceapa si usturoiul au efect vasodilatator si accelerareaza pulsul.
- Ceapa are o actiune diuretica puternica. Eliminand acidul uric din sange, calmeaza durerile de guta si cele reumatice. In acelasi timp este si un aliment folosit cu succes in curele de slabire pentru ca reduce cantitatea de apa acumulata in tesuturi. In obezitate, ceapa se consuma seara.
- Intareste oasele persoanelor mature si este benefica in lupta impotriva rahitismului la copii datorita sarurilor de siliciu continute. Quercitina din ceapa si usturoi este benefica pentru femeile la inceput de menopauza pentru intarirea densitatii osoase si prevenirea osteopeniei, osteoporozei. Regleaza activitatea glandelor endocrine. Sporeste cantitatea de lapte matern.
- Iodul continut de ceapa ajuta la intarirea sistemului imunitar si ajuta organismul in depresii si anemii. Flavonoidele din ceapa micsoreaza riscul aparitiei cancerului pulmonar, de stomac, de san, de colon. Quecitina din ceapa (prezenta in cantitate mai mare in coaja) inhiba aparitia cancerului la stomac. Quercitina actioneaza si ca sedativ, antiinflamator, antiviral.
- Ceapa neutralizeaza actiunea radicalilor liberi prevenind imbatranirea prematura a tesuturilor prin vitaminele continute. Continutul mare de vitamina C si flavonoide ajuta organismul in lupta impotriva radicalilor liberi.
- Provoaca eliminarea ascarizilor si a oxiurilor din intestine.
- Pentru barbati, ceapa imbunatateste activitatea gonadelor, stimuleaza secretia de sperma si de testosteron, este folosita in tratarea efeminarii barbatilor cu tulburari endocrine produse de alimentatie necorespunzatoare si sedentarism. In cosmetica, acneea se trateaza prin aplicarea de masti cu ceapa si miere. Tenul se poate curata cu suc proaspat de ceapa in adaos cu zeama de lamaie. Pentru detoxifierea corpului se consuma cate 10 fire de ceapa/zi timp de doua saptamani, completandu-se cu o alimentatie preponderenta din legume, in paralel se consuma zilnic marar si telina. Astfel, se atenueaza severitatea eruptiilor si se diminueaza eczemele pana la disparitie.
Ceapa: mod de utilizare
- Salata de ceapa se face dintr-o ceapa mare curatata, spalata bine si tocata julien peste care se adauga putina sare. Se freaca putin, apoi se adauga zeama de lamaie sau putin otet balsamic, patrunjel verde tocat marunt, bulion, dupa gust. Salata proaspata se consuma, la o masa, intr-o zi. Consumul a cate 50 de g de ceapa proaspata pe zi reduce riscul de ateroscleroza, ischemie cardiaca si scade colesterolul seric, amelioreaza circulatia sanguina. Consumul de ceapa si usturoi in perioada rece scade incidenta instalarii gripelor si a virozelor. In tratarea litiazelor renale se consuma 120-150 g de ceapa cruda/zi , in salate, stropita cu suc de lamaie sau cate 10 fire de ceapa verde timp de 2 saptamani. Mai ales ceapa verde contine aminoacizii metionina si cistina care stimuleaza organismul sa elimine metalele grele acumulate (in special plumbul, cuprul, cadmiul, mercurul) si ajuta la vindecarea unor infectii renale vechi. Ceapa verde este utilizata ca adjuvant in tratamentul cu antibiotice. In tromboflebite, tromboze se consuma bulbii de ceapa deoarece frunzele contin multa vitamina K si pot accentua boala. Pentru prevenirea formelor de cancer de prostata, cancer pulmonar se consuma ceapa verde in cure repetate.
- Sucul de ceapa se obtine din ceapa tocata marunt. Se freaca putin pentru a elibera mai bine sucul si se da prin tifon. Cand se da prin razatoare sau blender se strecoara repede pentru a nu capata gust amar. Se administreaza cand e proaspat facut, luandu-se cate 20-50 ml de suc o data/zi, dimineata, pe stomacul gol. Se poate adauga si lamaie. Sucul se poate dilua cu putina apa. Inca din Antichitate grecii cunosteau proprietatile terapeutice ale cepei, iar Plinius cel Batran recomanda sucul de ceapa diluat in lapte cald pentru tratarea ascitei si a edemelor cardiace. Se adauga 50 ml de suc de ceapa in 200 ml de lapte cald/zi, timp de o luna. Pentru decongestionarea cailor nazale, in dureri de gat se fac inhalatii cu o ceapa rasa pe o farfurioara, acoperita cu o palnie orientata spre nari pentru a se inspira 10 minute uleiurile volatile eliberate. Palnia se poate face dintr-un ziar. Ceapa folosita se arunca. In uz extern, sucul de ceapa calmeaza intepaturile de la insecte. In alopecie se fac frectii usoare cu ceapa timp de doua luni pentru a stimula regenerarea parului. Tot in uz extern, sucul de ceapa se aplica in zonele cu pistrui sau negi de 4 ori/zi pana dispar. Pentru tratarea vergeturilor se amesteca sucul de la doua cepe cu o lingura de glicerina si se maseaza bine locul, tratamentul se face cel putin 3 luni.
- Maceratul de ceapa in apa se face din 4 cepe bine spalate se taie in felii subtiri si se pun in tr-un litru de apa calduta (apa plata sau apa de izvor) pentru a se macera timp de 24 de ore, vasul ramane acoperit. Se bea cate o ceasca de macerat intre mese si una seara, inainte de culcare pentru ameliorarea durerilor gripale, timp de 15 zile. Pentru combaterea viermilor intestinali, starilor febrile, migrenelor, a diareei se consuma cate un sfert de pahar de macerat de ceapa de 3-4 ori /zi, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Maceratul de ceapa in miere se prepara din o treime de miere si doua treimi de suc proaspat. Se amesteca bine si se pastreaza intr-un borcan cu filet, la frigider. Se administreaza zilnic cate 2-3 lingurite de 2-3 ori/zi timp de 3-4 saptamani, apoi se face o pauza de doua saptamani. Este bine sa se faca aceasta cura cate o luna primavara si toamna. Siropul de ceapa este util in tratamentul tusei convulsive, bronsitei infectioase, tabagice, alergice. In siropul de ceapa se pot adauga si cateva picaturi de suc de usturoi pentru efect expectorant si prevenirea contracturilor spatice ale cailor respiratorii.
- Maceratul de ceapa in ulei (uleiul terapeutic de ceapa) se obtine din 250 ml de ulei extravirgin de masline in care se adauga doua cepe tocate marunt. Se lasa la macerat o saptamana, timp in care se agita de cateva ori pe zi. Apoi se strecoara si se iau zilnic cate 3-4 lingurite in tuse convulsiva, tuse seaca, litiaza biliara (2-3 lingurite/zi), timp de doua saptamani.
Uleiul de ceapa este folosit in tratarea calculilor biliari care nu sunt de dimensiuni foarte mari si in prevenirea formarii noilor calculi. Se iau cate 2-3 lingurite de ulei de ceapa/zi timp de doua saptamani, apoi se face o pauza de o saptamana si se poate relua tratamentul.
- Tinctura de ceapa se obtine din 250 g ceapa tocata marunt peste care se toarna 250 ml de alcool de 40 grade. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani, agitandu-se de cateva ori pe zi, apoi se filtreaza. Se administreaza cate o lingurita inainte de mesele de pranz si seara in laringite. Pentru tratarea aterosclerozei se face un tratament pe o perioada indelungata. Tinctura de ceapa ajuta la resorbtia edemelor de la picioare. Se face o cura de 30 de zile, putandu-se relua de 2-3 ori/an. Pentru prostatita se ia cate o lingurita inainte de masa de pranz si cea de seara timp de 10 zile si se face o pauza de 20 de zile. Ceapa are rol afrodisiac. In tratarea artritei se iau cate 30 de picaturi de tinctura de ceapa de 3 ori/zi. Aplicata pe furunculi, tinctura de ceapa grabeste vindecarea acestora. In paralel se pot aplica si cataplasme cu ceapa coapta, calda.
- Cataplasma cu ceapa se obtine dintr-o ceapa taiata fin si invelita in tifon. Se aplica pe zona afectata timp de jumatate de ora, 45 minute, putandu-se prelungi timpul pana la 2 ore, daca sunt tratate degeraturile usoare sau de gravitate medie. Cataplasma se acopera cu o folie pentru a preveni evaporarea uleiurilor eterice continute de planta. Sucul de ceapa se amesteca cu ulei de masline si se aplica pentru tratarea calcaielor crapate si pentru calmarea durerilor provocate de arsuri. Cataplasme calde se fac din felii de ceapa coapta pe plita sau intr-o cratita, fara ulei. Se taie ceapa in doua si se pune la copt, apoi se aplica pe unghiile cu panaritiu pentru a calma durerea si a localiza puroiul. Se inveleste cu un pansament si se lasa peste noapte. O cataplasma de ceapa maruntita fin si aplicata in zona vezicii urinare timp de cateva ore grabeste eliminarea urinei in caz de retentie de urina si stimuleaza activitatea rinichilor. In bronsite, tuse, se aplica pe piept cataplasme calde cu ceapa coapta si zbrobita cu o lingura, invelita in tifon. Pentru calmarea durerilor reumatice se taie o ceapa rosie in doua, se zdrobesc foitele lovindu-se usor si se aplica pentru 2 ore pe locurile afectate, date inainte cu putin ulei de masline. Deasupra se pune folie de plastic. Se aplica cataplasme timp de o luna cel putin o data/zi, seara. In eczeme, alergii cutanate, ceapa are puternic rol antifungic si antibacterian. Se aplica local cataplasme timp de 45 minute.
- Decoctul din ceapa se obtine din doua cepe mari cu tot cu coaja taiate in bucati mari si patru nuci sfaramate cu tot cu coaja.Se adauga 1/2 litru de apa si se fierb timp de 5 minute, apoi se lasa vasul acoperit timp de 10 minute pana devine cald. Se adauga miere dupa gust. Se bea in acea zi pentru calmarea tusei, in afectiuni respiratorii. Decoctul nu are gust placut, dar ajuta la calmarea durerilor din piept, in febra, raceli, tuse. Ceaiul din coaja de ceapa ajuta persoanele care sufera de laringita, tuse puternica, astm. Se fierb cojile de la 10 cepe mari, spalate in prealabil, intr-un litru de apa timp de 15 minute. Se bea cate un sfert de cana de 3 ori/zi, inainte de mesele principale.
- Vinul tonic de ceapa se obtine dintr-un litru de vin si 50 ml de suc de ceapa ( 100 g miere dupa gust). Se lasa la macerat timp de 10 zile si se strecoara. Se bea cate o lingura de 3ori/zi, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale, pentru intarirea imunitatii, in raceli, in ulcere gastrice, stomatite (cate 50 de ml de vin de ceapa). Pentru combaterea viermilor intestinali se bea cate un pahar /zi, dimineata, timp de o saptamana, cura reluandu-se dupa 2-3 luni.
Ceapa: contraindicatii si reactii adverse
Ceapa este contraindicata persoanelor bolnave de ciroza avansata, ascita. Ceapa se consuma cu prudenta in caz de gastrita, colita de fermentatie sau sindrom de colon iritabil. Persoanele cu afectiuni ale ficatului, pancreasului, rinchilor, stomacului trebuie sa consume ceapa dupa recomandarea medicului. La persoanele cu intoleranta la ceapa pot aparea stari de greata,balonari, indigestii puternice datorita incetinirii peristaltismului gastric. Daca se reia dupa un timp doza in mod gradat, incepand cu cantitati foarte mici se poate ajunge sa fie consumata in limita suportabilitatii. Mirosul neplacut persistent dupa consumarea cepei poate fi inlaturat prin mestecarea catorva frunze de patrunjel, leustean, tarhon, menta, cuisoare, coaja de portocale. Consumata intr-o cura pe o perioada indelungata, ceapa poate provoca tahicardie persoanelor cu afectiuni cardiovasculare.