Home / Stiri / Ciobanii vand carnea de miel cu 22-25 lei/kg, dar preconizeaza o majorare a preturilor

Ciobanii vand carnea de miel cu 22-25 lei/kg, dar preconizeaza o majorare a preturilor

Crescatorii de oi vand carna de miel cu 22-25 de lei pe kilogram, dar preconizeaza ca preturile se vor majora cu aproximativ 20%, pe fondul cererii crescute.
Ioan Câmpeanu, Preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine din România Romovis ne asigura ca de pe piata nu vor lipsi mieii romansti, si ca preturile in preajma Pastelui vor ajunge la 30-35 de lei pe kilogram:”Mieii româneşti nu vor lipsi de pe piaţă în această perioadă, iar preţurile variază între 22 şi 25 lei pe kilogram la carne, în timp ce mieii în viu au acum un preţ de 10 lei pe kilogram. Este posibil ca înainte de Paşte să ajungă la 12-13 lei kilogramul în viu şi poate la 30 de lei kilogramul de carne, însă depinde mult şi de cererea de pe piaţa externă. Acum reuşim să exportăm miei mai mici în Italia, iar pe cei mai mari în Grecia. Preţurile la carne ajung şi la 35 de lei pe kilogram, iar în viu la 10-12 lei”.
Domnul Campeanu ne-a informat ca nu au fost reluate exporturile de oi catre tarile arabe: “Toată lumea este supărată pentru că din 16 august am rămas cu mieii pe stoc şi nu am mai exportat în Iordania şi ţările arabe. Autorităţile ne-au promis că ne vor ajuta, dar încă aşteptăm să se pună în practica ceea ce s-a stabilit împreună cu asociaţiile crescătorilor de ovine”.
Aceste a precizat ca fermierii sunt nemultumiti deoarece nu au primit plata suplimentara pentru cap de animal, aferenta anului 2014. Presedintele a atras atentia ca ciobanii vor plati penalizari din cauza acestor intarzieri: “Depunerea cererilor trebuia să înceapă la 1 martie şi iată că vine 1 aprilie. Noi putem depune cererea, fără penalizări, până în 15 mai, dar ulterior până la finalizarea campaniei pe 9 iunie vom fi penalizaţi. Oficialii susţin că au obţinut de la Comisia Europeană o derogare ca să nu plătim penalizări nici după data de 15 mai, însă nu au văzut nimic oficial. Sperăm să începem depunerea cererilor săptămâna viitoare”.

PNDR 2014-2020 urmareste diversificarea economiei rurale
In perioada Pastelui creste consumul de oua si cu 50%

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit