Home / Diverse / Ciuperci Shiitake

Ciuperci Shiitake

Ciupercile au un rol esential in mentinerea starii de sanatate a ecosistemelor. Sunt mici fabici de enzime, care descompun deseurile organice si le reintroduc in circuitul biologic. Din cele peste 3000 de specii de ciuperci comestibile aproximativ 100 de specii sunt cultivate economic, la scara industriala.

Ciupercile Shiitake provenite din Asia, au fost consumate de populatia coreana, chineza si japoneza inca din timpurile preistorice. In aceste zone sunt cultivate pentru consum de mai bine de un mileniu.

In zilele noastre ciuperca ocupa locul doi de productie si consum pe plan mondial. Cultura de Shiitake s-a extins in peste patruzeci de tari. Se cultiva in spatii deschise precum pădurile de foioase. Padurile ofera material pentru dezvoltarea culturii, butucii care vor servi de suport pentru inseminarea cu spori şi umbra de care ciupercile au nevoie pentru a se dezvolta. In privinţa amenajării locului pentru cultivarea, muschiul verde crescut pe copaci oferă o bună orientare pentru a stabili care perimetrul să ferească ciupercile de soare şi căldură.

Butucii taiati in luna februarie pot fi inseminati in aprilie, trebuie feriţi de soare şi vânt pentru a păstra un grad de umiditate internă optima de minim 35%. Dimensiunea butucilor trebuie sa fie de un metru inaltime si 8-13 cm diametru. Inocularea butucilor se face prin inserarea miceliului în găuri făcute cu un burghiu adânci de 4 cm, la distanţă de 12 cm una de alta într-o formaţie de tip romb. Acestea sunt imediat acoperite cu ceara. Perioada de crestere si dezvoltare a miceliului depinde de temperatură şi de cantitatea de precipitaţii.

Ciupercile sunt parfumate, au valoare nutritiva ridicata si sunt foarte bogate in proteine, hidrati de carbon, saruri minerale si vitamine. Au continut ridicat de enzime ca: etionina, cistina, valina, acid glutamic, isoleucina, celulasa, asparagina. Sunt bogate in vitamina B si vitamina D. Gustul este placut de caramel, usor picant. Pot fi consumate in salate si sosuri.

Recoltarea fructelor de afin
Miere de albina uniflora

About Natalia p

Check Also

TOMATE-simptome de carente si excese pe tulpina

• CARENTA DE AZOT: – tulpini scurte si subtiri EXCES DE AZOT: – ingrosarea tulpinii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit