Home / Stiri / Coacazul negru (Ribes nigrum L ) – un arbust usor de cultivat

Coacazul negru (Ribes nigrum L ) – un arbust usor de cultivat

Coacazul negru este o specie pomicola ce creste sub forma de arbust. Este un pom fructifer, care pare sa se extinda tot mai mult in culturi in tara noastra. Acest fapt de datoreaza adaptabilitatii pe care o manifesta arbustul conditiilor climaterice din tara noastra, si bineinteles a cererii tot mai mari manifestate fata de fructele de coacaz de pe piata.

Printre proprietatile coacazului negru se numara: tufele de Ribes nigrum L (coacaz negru) intra repede pe rod, se regenereaza repede, planta are o durata de viata lunga ( daca este bine ingrijita poate trai pana la 15-20 de ani), este o planta specifica tarii noastre, deci are si o rezistenta ridicata la conditiile de mediu existente, dar si la daunatori. Fructele de coacaz negru sunt foarte bogate in acizi, vitamine si proteine, si sunt utilizate in industria alimentara dar si in industria farmaceutica, tot in aceasta industrie sunt utilizati lastarii si florile, din care se prepara numeroase tincture, medicamente si ceaiuri.

Plantarea coacazului negru.

Arbustii de Ribes nigrum L, coacaz negru pot fi achizitionat in ghivece sau sub forma nuda. Lucrarea solului unde va fi efectuata plantarea de coacaz trebuie facuta in prealabil cu o luna inainte, pentru ca radacinile sa se fixeze bine in pamant. Este recomandat ca terenul sa fi fost inaintea lucrarii de plantare imbogatit cu faina de oase sau alt ingrasamant, de lunga durata. Plantarea se poate face in perioada noiembrie-aprilie, atata timp cat solul nu este inghetat sau prea umed. Se recomanda plantarea pe randuri la o distanta de 1m – 1.8 m. Gaurile pentru plante trebuie sa fie destul de generoase, pentru ca radacinile sa se aseze usor, si pentru ca acestia dezvolta pe parcurs numerosi drajoni, se recomanda ca planta sa fie introdusa in pamant la o adancime de cel putin 5 centimetrii mai mare decat era in pepiniera, sau ghiveci. Apoi gaura se acopera cu pamantul care se va tasa usor cu piciorul. Dupa plantare se vor taia varfurile fiecarei ramuri, pentru a incuraja dezvoltarea unui sistem sanatos si solid de radacini.

Intretinerea coacazului negru se face destul de usor, acesta necesita irigare in perioadele secetoase si in perioadele de formare a fructelor. Un alt aspect de care trebuie tinut cont este plivirea buruienilor din jur, pentru a nu avea concurenta pentru umiditate. In fiecare primavara este recomandata imbogatirea solului din jurul tulpinii cu faina de oase si bineinteles toaletarea, dupa primii doi ani.

Republica Moldova are liber la exportul de mere catre Federatia Rusa
Unilact Transilvania - cifra de afaceri cu 10% mai mare

About Natalia p

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit