Home / Legume / Combaterea daunatorilor la cultura de ridichi

Combaterea daunatorilor la cultura de ridichi

Ridichea este o planta cultivata pentru radacina cu gust picant, placut si pentu elementele nutritive pe care le contine. Este foarte bogata in vitamine( C, B1,B2, P), glucide si saruri minerale (Ca, Mg, K). La noi se cultiva trei tipuri de ridichi: de luna, de vara si de iarna.
Culturile de ridichi pot fi afectate de numerosi daunatori ca: mana ridichii, puricii de pamant, molia verzei, buha verzei, limaxul cenusiu. Prezenta daunatorilor in culturi pot provoca pagube importante.
Combaterea manei. Mana este provocata de ciuperca Peronospora brassicae. Aceasta boala se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete gelbene, neregulate, care in timp capta culoare bruna. Boala apara in culturie inghesuite. Mana la ridichi se raspandeste foarte usor cu ajutorul vantului. Raspandirea este favorizata de conditiile de umiditate ridicata.
Pentru combatere se pot aplica solutii de dezinfectare a solului (Previcur Energy ) si tratamente chimice.
Puricii de pamant  ataca culturile de ridiche, conopida, varza, gulie si rapita. Culturile sunt deteriorate  adulti, care rod frunzele in intregime. Ca tratamente de preventie se va igieniza foarte bine terenul prin distrugerea resturilor vegetale. Combaterea se realizeaza prin efectuarea de tratamente cu solutii chimice.
Molia Verzei, Plutella maculipennis, ataca in special culturile de varza si conopida, insa afecteaza puternic si terenurile cultivate cu ridichi. Larvele consuma parenchimul, in final frunzele afectate capata culoare plumburie si se usuca. Prevenirea se face prin distrugerea resturilor vegetale, ramase dupa recoltare si  prasile repetat. Combaterea chimica se face cu substante  insecticide ca: Mega 50 EW , Laser 240 SC.
Limaxul cenusiu ierneaza sub forma de ou in gaurile subterane si crapaturile din sol. Melcii eclozati se hranesc cu organele vegetative ale plantelor. Sunt activi ziua, evolutia lor este influentata de gradul de umiditate din sol. Acestia rod diferite parti ale plantei, care apoi sunt infectate cu ciuperci si bacterii. Combatera se poate realiza prin adunarea manuala a melcilor sau chimic prin utilizare de solutii moluscocide.

Fasolea pitica de primavara cultivata in gradina
Vestejirea bacteriana a cartofului

About Natalia p

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit