Home / Legume / Combaterea fluturelui alb al verzei

Combaterea fluturelui alb al verzei

Fluturele alb al verzei (Pieris brasicae) este una dintre cele mai raspandite specii de fluturi din tara noastra, usor de remarcat prin coloritul sau alb cu cate una sau cate doua pete negre, rotunde, pe aripi (masculii au cate una, femelele cate doua).

Aparitia acestei specii in gradinile noastre este de rau augur pentru ca inseamna ca cel mai probabil si-a depus si ouale si urmeaza sa infruntam un atac al omizilor acestui fluture.

De fapt omizile sunt cele care produc pagube in livezi si in gradini, adultii hranindu-se doar cu nectar si avand chiar un rol benefic in polenizare. Acestia ierneaza sub forma de pupe (pe sub scoartele gaunoase ale copacilor si in alte locuri mai ferite) si ies din aceasta stare prin mai.

Printre hrana lui preferata se numara frunzele de varza (de unde i se trage si numele), dar si de conopida, broccoli, rucola, hrean, gulie, etc..

In numar mare, omizile pot distruge complet gradina, din frunze ramanand doar scheletul reprezentat de nervurile mai puternice.

Atacul

Sunt doua atacuri pe an, ba chiar trei uneori, care coincid cu generatiile de larve.

Astfel, femela depune oua prin mai pe partea dorsala a frunzelor cu care omizile vor incepe sa se hraneasca. Atacul acestei prime generatii va debuta prin mai-iunie.

Urmatoarea faza de atac este este pri iulie-august si mai rar septembrie-octombrie, pentru varza de toamna.

Larvele fluturelui alb sunt usor de recunoscut, au cam 4-5 cm lungime, corp galben (culoarea galbena este data de fapt de 3 dungi longitudinale de culoare galbena, una pe mijloc si doua lateral) acoperit cu peri, cap negru.

Metode de combatere

Cea mai simpla, ecologica si eficienta (in cazul gradinilor de dimensiuni mici) metoda este distrugerea manuala a oualor fluturelui de pe partea dorsala a frunzelor de legume, ori de cate ori acestea sunt depistate.

In mod silimar (dar aici eficienta e mult mai scazuta) se poate proceda si cu larvele acestui fluture care pot fi eliminate prin interventia mecanica directa a gradinarului.

O alta metoda ecologica de combatere a acestor omizi consta in folosirea unor specii de vietati care se hranesc in mod natural cu ele. Printre acestea putem enumera aricii, soparlele (multi gradinari amatori au impresia ca soparlele ar fi daunatoare pentru gradina, in realitate nimic mai fals, ele se hranesc de fapt cu o serie de insecte daunatoare), pasarile cantatoare, salamandrele, unele specii de carabusi etc.

Insa cum majoritatea dintre noi nu avem prin gradinile noastre salamandre, soparle sau arici, pana la urma tot metodele chimice sunt cele mai eficiente.

Astfel, rezultate bune sunt obtinute cu insecticidul compus Pyrinex Quick, in proportie de 1 l la ha; precum si de insecticidele simple: Decis (in proportie de 0,25 l/ha), Runner (0,25 l la ha) sau Dimilin (se folosesc in jur de 0,3 kg la ha).

O metoda mai putin cunoscuta si mai putin agresiva cu mediul este folosirea sapunului pe post de insecticid.

Atentie! Am spus clar sapun, nu detergenti sau alte substante pe care le folosim pentru curatenie prin casa).

Iata cum se procedeaza: se razuieste o lingura de sapun de casa (sa un alt sapun de calitate inferioara, fara coloranti si parfumuri), se dilueaza intr-un litru de apa, dupa care, se pulverizeaza direct pe frunze.

Metoda este eficienta pentru o categorie foarte mare de daunatori, in afara de omizile fluturelui alb al verzei.

Cultivarea trufelor in Romania
Cultivarea dovleceilor in gradina

About Cristina P

Check Also

ceapa

Ceapa, proprietati, beneficii, mod de utilizare, contraindicatii

Ceapa (Allium cepa) este o planta erbacee, bienala, cultivata, originara din Asia Centrala. Este una …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit