Home / Stiri / Comuna Deda a gazduit traditionala expozitie zonala de taurine
taurine participante la expozitia de la Deda

Comuna Deda a gazduit traditionala expozitie zonala de taurine

Comuna Deda din judeţul Mureş a găzduit în data de 21.05.2015, de Sf. Constantin şi Elena (ziua eroilor) tradiţionala expoziţie zonală de taurine-a XVII ediţie. Au fost expuse pe categorii (vaci multipare, vaci primipare, juninci gestante, tineret femel pentru reproducţie) – 50 capete din rasa Bălţată Românească, aparţinînd crescătorilor din comuna Deda.

La aceasta editie, expoziţia de taurine demonstrează receptivitatea la asemenea acţiuni specifice a crescătorilor de animale, iar calitatea animalelor expuse a crescut mult comparativ cu ediţiile precedente. Acest lucru se datorează faptului că, în cadrul acestor expoziţii – cuprinse în programul nostru de activitate, se promovează de către specialişti în domeniu, avantajele utilizării însămânţărilor artificiale în ameliorarea bovinelor, în vederea creşterii producţiei de lapte şi carne, care generează venituri mari crescătorilor cu cheltuieli mai mici de producţie. Din partea Agentiei Nationale pentru Zootehnie (ANZ) prin Oficiul Judetean de Zootehnie (OJZ) Mures au fost prezenţi specialisti care s-au implicat in buna desfasurare a acestui eveniment. Comentatorul de specialitate ing. Maria Fola – sef birou in cadrul ANZ/OJZ Mures, a reuşit pe parcursul întregii manifestări să capteze atenţia participanţilor asupra tehnologiei de creştere şi exploatare a taurinelor în condiţii eficiente economic. După prezentarea animalelor, comisia de bonitare a animalelor, formată din specialişti în domeniu, a stabilit şi premiat cele mai valoroase exemplare.

Marele premiu al expoziţiei a revenit crescătorului Precup Mircea, din Morăreni, cu vaca multipară care a luat şi primul loc la aceasta categorie.

Succesul acestei expozitii s-a datorat bunei colaborari avute intre institutiile implicate in realizarea ei: Primaria Deda, Camera agricola judeteana Mures, ANZ, prin OJZ Mures si prestatorii de servicii (operatorii insamantatori).

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: "In România se resimte nevoia unei mai bune organizări în sectorul de fructe şi legume"
Colegiul Medicilor Veterinari avertizeaza populatia sa nu consume ciuperci provenite din surse incerte

About Cristiana

Check Also

PROGRAMUL OPERATIONAL PENTRU PESCUIT SI AFACERI MARITIME (2014-2020). Masura II.2: Investitii productive in acvacultura

Masura II. 2 a Programului Operational Pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPPAM) 2014-2020 are ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te gratuit